Pazderka a Preisler: 17. listopad je důkaz, že je potřeba za demokracii neustále bojovat

16. listopadu 2022·Zábava·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Matěj Preisler, Michal Pazderka. (Foto: Frekvence 1)

Na Frekvenci 1 se tento týden nese v listopadovém duchu. Ve čtvrtek 17. listopadu to bude přesně 33 let od Sametové revoluce a 83 let od uzavření českých vysokých škol. Jak studenti vnímají odkazy těchto významných událostí našich dějin? To prozradili v Press klubu režisér a student Matěj Preisler a herec, čerstvý absolvent pražské konzervatoře Michal Pazderka.

Je důležité si připomínat události, za kterými studenti stáli buď jako oběti nebo aktivní účastníci. Já osobně to vnímám jako velmi důležitou událost. Obě ty situace, které si připomínají. Je důležité oslavovat alespoň vzpomínkou,” říká Preisler. S tím souhlasí i Pazderka. “Pro mě je to důkaz, že je potřeba za demokracii neustále bojovat,” dodal s tím, že tenkrát studenti byli při věci a dokázali tak zvrátit tehdejší systém.

“Je potřeba českou veřejnost opět stmelit.”

Aktuálně mají oba pocit, že je společnost v České republice výrazně rozdělena. “Jsou tady “vlastenci”, kteří chodí demonstrovat na Václavák s tím, že jsou drahé ceny energií, že vláda všechno dělá špatně. S tím já nesouhlasím. Každá doba má nějaké mínusy… jen je potřeba věřit a nějakým způsobem nemanipulovat s lidmi a strachem, protože to je nejmocnější zbraň,” popisuje Michal. Podle Matěje jsou pak názory veřejnosti vyhnány do extrému, proto je důležité pokusit se lidi opět stmelit.

Také prezidentskou volbu, která nás čeká v lednu, považují za velmi důležitou. Jsem proti Babišovi a jeho vládě. Kdyby on byl prezident, tak jednak bude mít imunitu, nevyřeší se kauzy, které má za sebou a nechci, aby byl prezident. Takže si myslím, že volby jsou důležité pro všechny, kteří nechtějí v prezidentském křesle tohoto člověka,” říká Pazderka. Na druhou stranu by podle Preislera neměly být volby pouze o tom, že ne Babiš. “Prezidentská reprezentativa musí být jistotou a musí tam být důstojná osoba.”

Zkouška dospělosti míří do kin

Společně natočili film Zkouška dospělosti. “21. listopadu bude k vidění v kinu 35 ve Štěpánské ulici od 19 hodin. Kromě premiéry bude následovat i debata s tvůrci,” uvedl Preisler, že časem podle toho, jak bude projekce úspěšná, by chtěli oslovit i další kina.

Pazderka si ve filmu zahrál postavu maturanta Matyáše Preisse. “Hraji inteligentního až místy impulzivního kluka, který všechno četl a všechno zná,” popisuje. “Dělám maturitní zkoušku a zjistím, že knihy nejsou nejdůležitější věcí v životě.” Dále si ve snímku zahráli herci jako Václav Kopta, Adéla Gondíková, Jiří Krampol či Tomáš Trapl. Také kluci dodali, že tento projekt rozhodně nebyl jejich posledním a doufají v další spolupráci i v budoucnu.


Zábava - další články

Doporučujeme