Podívej, padá hvězda!

12. srpna 2014·Zábava·Redakce

V druhém prázdninovém měsíci se pozornost zájemců o dění na obloze tradičně upíná k padajícím hvězdám - meteorům. 12.srpna nastává maximum meteorického roje Perseid. Perseidami se nazývají proto, že místo na obloze, ze kterého meteory zdánlivě vyletují, leží v souhvězdí Persea.

Slzy svatého Vavřince

Ke sledování Perseid nepotřebujeme žádné astronomické zařízení. Stačí je pozorovat pouhým okem. Perseidy je třeba sledovat velkým obzorem abychom je stihli zachytit. Najděte si nejtmavší místo bez pouličního osvětlení a pozorujte, nejlépe však v přírodě.  

“Říká se roji meteorů taky slzy svatého Vavřince. V ideálních podmínkách můžeme vidět stovky meteorů za hodinu, pokud není pod mrakem jako dnes”, říká Pavel Gabzdyl, odborný pracovník hvězdárny a planetária v Brně.  

Padá hvězda – něco si přej

“Tenhle zvyk zřejmě vznikl z toho důvodu, že let meteoru je velmi krátký okamžik a člověk si kolikrát ani nestihne rychle něco přát. Tak si to vysvětluji já,” říká Gabzdyl.

Vyfotit meteorické roje můžete pomocí foťáku na stativu a nastavením expozice na minimálně 10 vteřin. Fotoaparát zaostřete do nekonečna s minimální clonou. A pak už to chce jen trpělivost, a trochu štěstí. Svoje přání si raději připravte předem, než ho stačíte vyslovit, bude Perseida pryč.

 

Zábava - další články

Doporučujeme