Profesionální opičí mafie na Bali: Makakové se naučili okrádat a vydírat turisty

11. února 2021·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Představte si, že i ve zvířecí říši existuje profesionální skupinka zlodějů, kteří vás oloupí ani nevíte jak. Řeč je o opičkách Makak, kteří žijí u hinduistického chrámu Uluwat na Bali. Ty jsou dokonce tak vynalézavé, že se naučily vracet věci za výkupné. Pokud ale u sebe nemáte pořádný ranec jídla, tak se se svými cennostmi můžete nadobro rozloučit. Informoval o tom server Zvirecizpravy.cz.

“Moc dobře se naučili rozpoznávat, jakých věcí si lidí opravdu cení. Vědí, za co dostanou hodně potravin,”popisuje chování opiček  pro Zvirecizpravy.cz psycholog Jean-Baptiste Leca, který se o ně zajímá několik let. Z výzkum, který trval 273 dní, následně vyšlo, že makakové se skutečně specializují na loupení dražších předmětů. Vyjednávání o tom, za jaké potraviny ukradené předměty vrátí, přitom může trvat i půl hodiny.

Proto pracovníci chrámu Uluwatu, kde ke krádežím nejčastěji dochází, nabádají návštěvníky, aby si na své věci dávali pozor. Doporučuje se tak zavřít všechny cennosti do tašky či batohu a tu mít v přední části těla po celou dobu prohlídky.

Opice mají vlastní kulturní inteligenci

“Loupit se naučili ve sém přirozeném prostředí a od svých vlastních příbuzných. Nikoliv v laboratoři od lidí. Zkušenosti navíc sbírají nejméně dvacet let. To všechno znamená, že jejich chování je kulturní a předává se z generace na generaci,” říká psycholog pro server.

Opičky jsou svým způsobem velmi odvážné. “Ukrást lidem předmět vyžaduje fyzický kontakt s člověkem. Ne všem opicím je přitom takový kontakt příjemný. Některé z toho nadšeny vůbec nejsou,” uvedl Leca.


Zábava - další články

Doporučujeme