Skončí segwaye v centru Prahy? Město chce vydávat povolenky!

22. července 2015·Zábava·Redakce

Praha 1 chce omezit provoz vozítek segway v centru města. Vozítka by mohla jezdit jen ve vymezených oblastech, musela by získat povolení k vjezdu do těchto oblastí a musela by být vybavena GPS.

Omezit provoz segwayů se radnice snažila již v minulosti, kdy požadovala změnu zákona. Na tu ale ministerstvo dopravy nepřistoupilo a segway je dál v zákonu veden jako “chodec”. Městská část by tak ráda vymezila prostor, kde se dvoukolová vozítka smí pohybovat, dopravní značkou. Taková ale neexistuje a musela by být uzákoněna.

Jednou z oblastí, kde by radnice chtěla zavést absolutní zákaz vjezdu vozítek segway, je Kampa. Nyní platí zákaz například v průchodu Richterova domu mezi Michalskou ulicí a Malým náměstím. Na segwaye si stěžují obyvatelé Prahy 1, radnice nyní eviduje desítky stížností. 

Elektrickými dvoukolkami se zabývá řada evropských měst, například v Berlíně požadují určité řidičské oprávnění. Velká Británie počátkem roku 2011 vozítka zcela vykázala z chodníků a pěších zón a zároveň jim kvůli bezpečnosti neumožnila využít silnice. Segwaye tak mohou britští majitelé používat jen na soukromých pozemcích.

 

Zábava - další články

Doporučujeme