Světově proslulý voják Švejk: Místa, kde na něj narazíte v životní velikosti

31. ledna 2021·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Dobrý voják Švejk- socha v Kralupech nad Vltavou (Foto: Facebook Máme Průvodkyně)

Kdo by neznal vojáka Josefa Švejka. Postavu z humoristického románu Jaroslava Haška. V nejznámější kreslené podobě ho ztvárnil Josef Lada a ve filmu se role ujal Rudolf Hrušínský. Také ho ale zvěčnila řada světových a českých sochařů. Kde tuto nejslavnější knižní postavu v kamenné podobě najdeme? Pojďte se podívat.

Sochy dobrého vojáka Švejka se dřívě objevovaly ve světě než u nás. První socha se na českém území objevila až v roce 2014 v obci Putim. Autorem je sochař František Svátek. V této obci byl Švejk v knížce zatčen.

Další se nachází ve středočeských Kralupech nad Vltavou. Slavnostně ji odhalili v květnu 2017. Voják sedí na lavičce u městského úřadu se psem a dívá se na místní prodejnu drogisty Vaňka z Kralup.

Zajímavostí je, že s Vaňkem se spisovatel Hašek znal osobně. “V roce 1915 došlo ve sběrném táboře u Vídně k seznámení mezi kralupským drogistou Vaňkem a spisovatelem Jaroslavem Haškem,“píšou na webu město Kralupy nad Vltavou.

To vedlo Kralupany k tomu, aby se na sochu složili. Vybrali přes půl milionu korun za dva a půl roku. Autorem této sochy je Albert Králíček.

Ve svetě pak najdeme Švejka na Slovensku v obci Humenné, v Polsku v městě Přemyšl a Sanok, na Ukrajině v Kyjevu nebo Doněcku. Také v Rusku v městě Petrohrad a Omsk.

Zábava - další články

Doporučujeme