Taky milujete pohádkové záporáky? Pojďme na ně mrknout zblízka a pobavit se s nimi

30. května 2023·Zábava·Redakce

Disney padouši nás už dlouho fascinují svými zákeřnými plány, ďábelským smíchem a ikonickými outfity. Od Uršuly po Scara se všechny záporné postavy staly ikonami a inspirovaly k dalším příběhům a jiným uměleckým dílům. Často jim fanoušci po celém internetu věnovaly zábavné meme koláže a obrázky, díky kterým třeba získáte na jejich rozhodnutí a charaktery nový pohled. Pojďme se na nějaké kouknout s námi.

Jako děti jsme všechny chtěly být jako Ariel, malá mořská víla. Chtěly jsme krásně zpívat a dovádět pod vodou. Jako dospělé ženy však víme, že hlavní hrdinkou celé pohádky je právě Uršula, která je zde vyobrazena jako padouch. Je to totiž silná a nezávislá žena, která se nebojí postavit se za svá práva. Kromě toho je taky její píseň v pohádce ta nejlepší, kterou můžeme slyšet. Když se pak podíváme na krále Tritona, honí se našimi dospělými hlavami otázka, kdo mu dal vlastně právo vládnout celému oceánu? Buďte jako Uršula a pomocí čarodějnictví zničte patriarchát!

Víte, kdy si můžete přiznat, že se z dítěte stáváte dospělým člověkem? V momentě, kdy posloucháte monolog záporáka a najednou si uvědomíte, že má pravdu. Může jít o proslov Maleficent z Šípkové Růženky o pokrytectví vůdců království, nebo argument kapitána Hooka na téma, jak špatně společnost s piráty zachází. Samozřejmě to neznamená, že se dáme hned na stranu zla, není ale špatné vidět věci i z jiné perspektivy. Proto tak milujeme trend, kdy se tvoří filmy, jejichž hlavními postavami jsou právě padouši a najednou máme příběh i z jejich pohledu.

Moment, kdy se zrádný Jafar v pohádce Aladdin snaží omámit sultána a přimět ho, aby mu dal jeho dceru Jasmínu za ženu a sultán se vytrhne z transu a prohodí poznámku, že je Jafer starý, považujeme za největší stěr záporáka ze všech Dinsey filmů. Tohle sultán vážně zabil a jen málokdo se neválel smíchy po zemi. Nejde ale popřít, že to má myšlenku. Věkový rozdíl ve vztahu může být někdy problém. Obzvlášť, když o dost mladší nevěsta nemá o ženicha zájem ani v nejmenším. A nejen proto, že má Jafar svá nejlepší léta už za sebou.

Když jsme byli malí, ďábelský strýc Scar v pohádce Lví král pro nás představoval zlého padoucha a noční můru. Čím jsme starší, chápeme čím dál tím víc jeho frustraci z toho, že je skutečně obklopen samými idioty. Ne že bychom schvalovali jeho chování, protože zabít svého bratra, svalit vinu na jeho syna a převzít moc, není nikdy řešením. Navíc, když tyhle idioty, kterými jsme obklopeni, vytáhneme s sebou nahoru.

Většina Disney padouchů je sice zlá, nedá se ale popřít, že mají styl a šmrnc a ke svým činům mají více méně nějaký důvod. Ovšem je tu jeden záporák, kterého prostě nikdy nebudeme mít rádi. Hans z pohádky Ledové království. To totiž není nikdo jiný než obyčejný blbec. Někdo by mohl tvrdit, že je pěkný, ale ve srovnání s Kristoffem není vlastně ani to. Podle jeho odporných činů je jasné, že je to jen frustrovaný panák, který si rozhodně svůj happyend nezaslouží.

A jak se Disney padouši vyvíjejí? Dříve to byli Satani a monstra zřetelná na první pohled. Dnes už však jde o hůře poznatelné postavy, což jim na hrozivosti ještě víc dodává. Vždyť právě nebezpečí, které není vidět, je to nejnebezpečnější. Příkladem může být Alma z nové pohádky Encanto. Nemá žádnou zbraň, ale manipulace mysli je stejně mrazivá jako temná síla.

 

Zábava - další články

Doporučujeme