Tohle má být to nebezpečné bojové plemeno? Rozkošné video fenky a miminka vzbuzuje emoce

6. listopadu 2016·Zábava·Redakce

Na sociálních sítích v posledních dnech koluje video fenky amerického buldoka, která si "adoptovala" několikaměsíčního chlapečka. Klidně ho na sobě nechává ležet, a dokonce miminko olizuje. Prostě pravá psí láska. Jenže našla se řada lidí, kteří u videa upozorňují, jak nebezpeční takoví psi mohou být.

Video fenky amerického buldoka Belle, která se mazlí s miminkem, odstartovalo další vášnivé debaty na téma děti a psi.

Čas od času se v médiích objeví zpráva napadení dítěte nebo dospělého psem, někdy bohužel s tragickými následky. V souvislosti s útoky na člověka se pak často objevuje pojem “bojová plemena psů”. Tímto pojmem bývá obvykle označován, ačkoli u nás žádný oficiální seznam takových plemen neexistujte (podle Českomoravské kynologické unie není správné a je zavádějící), právě americký buldok spolu s pitbulteriérem, bulteriérem nebo argentinskou dogou a dalšími.

Psi, označovaní jako “bojoví”, jsou často silní s mohutnými čelistmi a pohotovými reakcemi. Bojí se máločeho a oplývají velkou oddaností svému pánovi. Chovatelé a odborníci jsou takových vlastností u těchto psů vědomi, ale zároveň dodávají, že záleží i na majiteli. Příčinou problémů je člověk. Ve špatných rukou se každý pes může stát nebezpečným. “Bojové” psy by si měl pořizovat vyrovnaný člověk s dostatečnými zkušenostmi v chovatelství a dostatkem času se psovi věnovat.

Fakt, že do takové kategorie je nějaké plemeno zařazeno, nemusí nutně znamenat, že psi dané rasy jsou agresivní a nebezpeční.

No ale řekněte sami, Belle vypadá úplně oddaně a neškodně, že?!

FOTO: Reprofoto YouTube

Autor: Anna Netušilová

Zábava - další články

Doporučujeme