Zlatý hřeb Vrchní, prchni! Komunisti vystřihli hvězdnou scénu. O co jsme přišli?

27. května 2022·Zábava·Redakce

Josef Abrhám (Foto: ČTK)

Celý český národ zná filmový skvost Vrchní, prchni!. Komedii, ve které exceloval nedávno zesnulý Josef Abrhám jako falešný vrchní. Málokdo ale ví, že z filmu byla komunisty vystřižena scéna, která měla být třešničkou na dortu tohoto skvělého filmu. Co v ní bylo a proč se tehdejšímu režimu nelíbila? To prozradil Blesk.

Scéna, která byla z filmu vystřižena byla unikátní především tím, že herci zde nehráli role, ale sebe samé. A že jich tam nebylo málo. Na jednom místě se sešla největší herecká esa té doby. Mezi nimi byl však i principál divadla Semafor Jiří Suchý. A to byl ten problém. Právě kvůli němu tuto scénu komunisti nepovolili.

Vrchní, prchni! vypráví příběh neúspěšného a záletnického prodejce knih, který se rozhodne být falešným vrchním. Po večerech a nocích (a vlastně kdykoliv) obcházel podniky, restaurace, hospody, bary a jídelny oblečený jako vrchní a kasíroval zákazníky. Pak v rychlosti a tichosti odešel. Skutečným číšníkům se nedařilo tohoto fantoma dopadnout. Jeden z podniků měl být i divadelní klub, kde skuteční herci představovali sami sebe. 

Přítomni byli například Jiřina Bohdalová, Vladimír Menšík, Radoslav Brzobohatý, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová a další. Vtip byl v tom, že v divadelních klubech se platí účty až jednou za měsíc, takže vše se objednává “na sekeru”. Bylo tomu tak tehdy, je tomu nyní i dnes. Ať přijdete do jakéhokoliv divadelního klubu, funguje tam v nějaké formě “Kniha hříchů”, kam se píše útrata, která se (by se měla) každý měsíc po výplatě srovná. Takže falešný vrchní v tomto případě přijde zkrátka, stejně tak jako ve scéně na horách v jídelně, kde mu všichni platí stravenkami.

A právě Jiří Suchý je ten, kdo mu v této scéně vysvětluje, jak to v divadelních klubech chodí. A kvůli němu to tehdejší ústřední dramaturg Ludvík Toman nařídil vystřihnout. Toman, obávaný komunistický potentát na Barrandově, Suchého nesnášel, dobrých patnáct let měl tak semaforský šéf zákaz, směl dělat jen divadlo, kde mu ještě vzali ředitelování. Suchý se provinil tím, že podepsal manifest Dva tisíce slov. Nesměl do televize, nedovolili mu vydávat knihy.

 


Zábava - další články

Doporučujeme