Zateplení domu se nyní obzvlášť vyplatí

27. června 2022·Komerční sdělení·Daniela Procházková

Cest, jak hledat úspory v době, kdy se prudce zvyšují náklady za energie, je celá řada. Za jednu z nejzásadnějších je možné považovat zateplení domu. Jedná se totiž o prostředek, který zamezí tepelným ztrátám tak významným způsobem, že se to v podstatě už za rok projeví i v našich peněženkách. Zateplení ovšem funguje i v létě, a to ochranou domu před přehřátím.

Dlouhá topná sezóna

Málokdo si uvědomuje, že topná sezóna je v našem podnebí období, které může trvat klidně i osm měsíců. V horských oblastech dokonce více. Každopádně jde o výrazně větší část roku, než když topit nemusíme. Z toho důvodu je prostě kvalitně zateplený dům velkou výhodou. Zateplit si jej samozřejmě můžete i svépomocí, ale pokud chcete mít opravdu dobře odvedenou práci, pak je lepší svěřit se do péče nějaké stavební firmy.

Jak zajistit lepší cenu

Stavební firma si poradí s celýmprojektem a můžete se s ní domluvit i na dodání materiálu. Ceny v současné době stoupají všude a stavebnictví rozhodně není výjimkou. Zrovna tento trh navíc podléhá sezónní poptávce, takže ceny jsou nejisté dlouhodobě. Stavební firma ovšem může dosáhnout na velkoodběratelské výhody, což se jednotlivci nikdy nepodaří. Na zafinancování zateplení domu se pak může vyplatit i rychlá půjčka nebo nějaký dotační program (ale to spíše v případě, že řešíte opravdu rozsáhlý projekt).

Zateplení fasády domu

Za plochu, která nejvíce propouští teplo (oběma směry, tedy v zimě ven a v létě dovnitř), je považována vnější fasáda. Proto pokud se rozhodujete jen o částečném zateplení domu, budete určitě řešit tento povrch.

  • Pěnový polystyren – tento materiál patří obecně mezi nejoblíbenější. Nabízí totiž řadu skvělých užitných vlastností – lehkost, snadnost aplikace i možnost úpravy (řezáním). Mimo to samozřejmě dostupnou cenu. Polystyren obecně jako každé zateplení zvětší tloušťku zdí. Pokud máte nějaké plochy, kde se chcete snažit zachovat co nejužší plochu, pak můžete využít i speciální hustěný šedý polystyren.
  • Děrovaný polystyren – je materiál, který lze použít na starších obydlích, které mají malé množství vlhkosti. Obecně je ale lepší problém s vlhkostí vyřešit dřív, než se do izolace pustíte.
  • Desky z fenolické pěny – patří mezi nejlepší izolanty. Ovšem samozřejmě i nejdražší. Hodí se proto k použití do míst, kde je třeba minimalizovat tloušťku izolace – tedy třeba kolem oken nebo na štítu.
  • Minerální vata – je materiál, jehož největší výhodou je nehořlavost. Výborně také tlumí zvuk. Dokonce je možné použít jej i na nerovné stěny, díky tomu, že je lze opatřit speciálními lamelami s kolmou orientací.

V dobře zatepleném domě můžete topit čímkoli

Jakékoli zateplení zvýší schopnost domu déle udržet teplo, a je jedno jakým způsobem ho získáváte. Můžete využívat krby a krbové vložky, ohřev elektrikou nebo třeba plynem. Pro všechny způsoby zajištění tepelné pohody má zateplení výhodu ve formě úspory energie.

Zateplení střechy nebo stropu

  • Provětrávané fasády – pro tento typ zateplení se nejvíce využívají minerální nebo skleněné vaty. Aplikuje se mezi trámy stropu, na podlahu půdy nebo mezi střešní trámy. Výhodou je nulová hořlavost a velmi dobrý akustický útlum.
  • Foukané izolace – jsou hodně využívané proto, že pro jejich aplikaci není třeba žádných stavebních úprav, stačí v každé trámové ploše vytvořit několik otvorů – dostanete se tak snadno i do jinak nepřístupných míst. Foukaná izolace patří mezi cenově dostupné formy izolace.
  • Desky a role – minerální a skleněné vaty je možné sehnat i ve formě desek nebo pásů. Z nich je možné nařezat požadované rozměry k pokrytí zateplovaného místa.

Kvalitně provedená izolace je vyloženě požehnáním pro dům. Zvýší se jeho energetický soběstačnost a sníží se vaše náklady na provoz.

Články - další články

Doporučujeme