Zdeněk Hřib: Skutečně je na místě, aby lidé dodržovali ta opatření. To znamená 3R – ruce, roušky, rozestupy,

13. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Zdeněk Hřib (Foto: ČTK)

Situace v Praze se s měsícem říjnem rapidně zhoršila. Nakažených přibývá. Podle vedení Prahy opatření přišla ze strany vlády pozdě, ale do vlastních se pouštět zatím nechce. Také uvažuje nad zavedením pomoci pro podnikatele a živnostníky. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

“Za současnou situaci může především pan premiér, který na konci srpna změnil doporučení odborníků a místo toho, aby se zavedly roušky vlastně hned od začátku září. Tak ta opatření odložil a vlastně celou dobu tu situaci zlehčoval,” řekl primátor Hřib. Podle něj je situace taková, jaká je, a lidé by si na to měli vzpomenout hlavně u příštích voleb. “Pevně doufám, že náš předseda Ivan Bartoš, bude kandidovat jako lídr ve volbách do poslanecké sněmovny, protože on je z mého pohledu ideálním nástupce pana Andreje Babiše,” dodal.

Další opatření pro Prahu proti covidu nad rámec radní neplánují. “Ta situace je stále vážná a ten předpoklad je takový skutečně, že se to bude nadále zhoršovat. Takže je na místě, aby lidé dodržovali ta opatření, která jsou stanovená. To znamená 3Rruce, roušky, rozestupy, uvedl primátor. Každý se pak na data týkající Prahy může podívat na platformách Golemio.cz a Prago.cz. “Je to tam skutečně ve velmi zjednodušené a hodně barevné formě, vidíte tam i časovou řadu,” popisuje Hřib. “Můžete tam i vidět volné lůžkové kapacity v Praze a Středočeském kraji,” dodal. Aktuálně je na ARO okolo 20 % volných lůžek a standardních s kyslíkem 31,7 %. “To může sice vypadat, že je to poměrně hodně. Ale s tím raketovým nárůstem pozitivních následuje další den raketový nárůst hospitalizovaných a později ten nával, zdravotnický systém nebude schopen zvládnout,” dodal primátor. Z tohoto důvodu, by podle něj, lidé měli hygienická opatření dodržovat.

Nová aplikace eRouška podle Zdeňka Hřiba funguje skvěle. “Mám ji nainstalovanou, staženou, aktivní. Zatím jsem ale nebyl poctěn informací, že bych se setkal s osobou otestovanou pozitivně na koronavirus,” řekl. Primátor už jednu 14 denní karanténu absolvoval na konci června. Kdy jeho náměstek byl pozitivně otestovaný na koronavirus. Od té doby každé opatření na magistrátu přísně dodržují. “Snažíme se teď hodně respektovat opatření. To znamená, že jsem měl respirátor i na předávání čestných občanství, kde se objevil kolega Jiří Pospíšil u kterého byl následně zjištěn koronavirus a díky dodržování těch opatření, tak nemusel nikdo další do karantény,” popsal zkušenost Hřib.

Během září v Praze skončilo přes 4300 podnikatelů a živnostníků. Město na jaře vytvořilo unikátní program Covid Praha skrze který pomáhalo podnikatelům. “To už zopakovat nemůžeme, protože jsme do toho dali všechny peníze. A to evropské, určené původně na inovace, protože Praha pro tento program z důvodu legislativy nemohla použít své vlastní peníze z rozpočtu. I teď ale budeme přemýšlet, jak podnikatelům pomoci,” dodal primátor.

Články - další články

Doporučujeme