Zemřela scénáristka Broučků či Lišky Bystroušky Anna Jurásková

16. srpna 2017·Články·Redakce

Ve věku 92 let zemřela scénáristka Broučků, Lišky Bystroušky a dalších večerníčků a pohádek Anna Jurásková. ČTK to dnes oznámila Karolína Blinková z tiskového oddělení České televize, v jejímž vysílání se díla Juráskové objevují dodnes. Podílela se na vzniku téměř tisícovky pořadů, včetně desítek televizních pohádek a řady známých večerníčků pro děti.

Jurásková přenesla do seriálové a filmové podoby pohádky tak slavných autorů, jako byli Jan Drda, Josef Lada, Jan Karafiát, Rudolf Těsnohlídek nebo Václav Čtvrtek. Přímo se Čtvrtkem spolupracovala na scénáři večerníčku O loupežníku Rumcajsovi a podle Čtvrtkových knih pak napsala scénáře pro večerníčky Pohádky z mechu a kapradí, O vodníku Česílkovi nebo O makové panence a motýlu Emanuelovi.

Generace malých diváků také vídaly v televizi její zpracování Karafiátových Broučků nebo Těsnohlídkovy Lišky Bystroušky. Ještě širší je paleta televizních pohádek, na jejichž vzniku se Jurásková podílela. “Celkově napsala 70 pohádek,” uvedla Blinková.

V letech 1951 až 1981 Jurásková pracovala jako dramaturgyně v Československé televizi a později s televizí spolupracovala externě. “V roce 2010 dostala cenu za mimořádný scenáristický přínos České televizi,” doplnila Blinková.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme