10 nejoblíbenějších plemen velkých psů. Seznamte se!

22. ledna 2016·Životní styl·Redakce

K velkým plemenům patří psi s hmotností nad 25 kg a kohoutkovou výškou nad 45 cm. Ovčák, boxer, retriever nebo ohař. Najdete svého favorita v žebříčku oblíbenosti?

Žebříček vychází z počtu narozených psů podle plemenné knihy Českomoravské kynologické unie.

Německý ovčák

To je bezkonkurenční číslo jedna. Německému ovčákovi často přezdíváme vlčák. Je to odvážný, dobře ovladatelný a hravý pes. Velmi rád cvičí. Ke spokojenosti potřebuje nejen fyzickou, ale i psychickou zátěž. Není náročný na výživu ani na péči o srst.

Labradorský retriever

Labrador má laskavou povahu, přestože je to původně lovecké plemeno. Je ideálním psem pro rodiny a handicapované lidi. Labrador potřebuje hodně pohybu a společnost lidí. Samota ho stresuje. Miluje vodu a cítí se v ní dobře i proto, že má mezi prsty blány. Pozor na krmení, je to žrout, opatrně!

Zlatý retriever

Od příbuzného labradora se liší délkou srsti. Zlatý retriever miluje svoji rodinu, je trpělivý s dětmi a hodí se pro canisterapii. Velmi dobře se cvičí. Mladí psi potřebují hodně pohybu. Patří k nejoblíbenějším plemenům na světě – vypadá jako věčně se smějící plyšák.

Bernský salašnický pes

Pes, který vypadá jako medvídek, je radostný a poslušný a je ideálním rodinným společníkem. Je nadprůměrně inteligentní a rodinu nenápadně pořád střeží. Není to ale dobrý hlídač, protože má rád i jiné lidi. Potřebuje prostor a pohyb, nehodí se do bytu. Uvítá celoroční pobyt venku. Ale v kontaktu s lidskou rodinou.

Německý boxer

Boxer je ideálním společníkem pro malé děti. Má pevné nervy, je sebevědomý a učenlivý. Má jedinečnou mimiku a udělá cokoli, aby potěšil svého pána. Miluje lidi. Má ale nezměrnou fyzickou sílu, takže pro slabší povahy může být jeho výchova trochu náročná. Boxer nutně potřebuje hodně pohybu, jinak má tendenci utíkat.

Německý krátkosrstý ohař

Je to sportovec. Má vyrovnanou a spolehlivou povahu. Je to pes do nepohody. Vyžaduje ale pevné vedení. Hodí se pro psí sporty, ale myslivost je mu nejbližší. V domácnosti je přítulný. S dětmi vychází dobře a je dobrý hlídač. Pozor při setkání s jinými zvířaty. Ohař má sklony je lovit a dávit.

Australský ovčák

Navzdory jménu byl vyšlechtěn v Kalifornii, a to k pasení ovcí dovážených z Austrálie a Nového Zélandu. Je oddaný své rodině, nesvědčí mu pobyt o samotě, vůbec ne v kotci. Miluje plavání a úplně nejvíc ho baví běhání vedle koní. Patří k nejchytřejším plemenům. Hodí se na agility a psí sporty. Výborný je jako záchranářský pes.

Belgický ovčák – malinois

Je to jediný krátkosrstý belgický ovčák. Je to výborný obranář, k cizím lidem se chová odměřeně. Je oblíbený u policie a armády. V rodině je ale milý společník, který respektuje všechny členy a má rád děti. Nesmí se s ním jednat hrubě. Jeho srst má samočisticí schopnost a postrádá specifický psí pach. Snáší jakékoli počasí.

Chodský pes

O něm psal už Jindřich Šimon Baar. Znáte ho jako psa z Psohlavců.  Je to skromný a houževnatý hlídač. Je učenlivý, ale potřebuje mimořádně pevnou ruku. Dobře vychovaný je skvělým společníkem pro děti. Vůči cizím lidem bývá zdrženlivý. Ale při ohrožení svých blízkých je ostrý. Chodští psi hodně línají, nejsou tedy vhodní pro alergiky. Nesmějí být dlouho sami. 

Prohlédněte si TOP 10 v naší galerii!

Nemáte možnost chovat velkého psa? Nevadí, vyberte si z malých plemen!

Staráte se správně o to, co váš pes jí?

 

Životní styl - další články

Doporučujeme