10 zajímavých rad, jak si v sobě udržovat pocit štěstí

17. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Štěstí znamená především umět se těšit z nečekaných darů života. A francouzský týdeník L´Express přinesl desatero rad, jak se tomu prchavému pocitu alespoň trochu přiblížit.

  1. Najděte si osobní mantry, které vám dělají dobře a jichž se budete přidržovat, abyste se příliš neznepokojovali. Například v případě problémů, které nemůžete vyřešit: “Lépe je kráčet dopředu a volně dýchat, než se stále něčím dokola zaobírat”. Nebo: “Nikdy nic neodmítej, když jsi to ještě nezkusil.”
  2. Pěstujte si zvědavost. Zapomeňte na obecný soud, že zvědavost je ošklivý nedostatek, a otevřete se tomu, co neznáte. Cestujte, čtěte a setkávejte se s lidmi. 
  3. Udržujte přátelství. Jestliže se ocitneme na okraji propasti, bude se nám ta propast zdát menší, jestliže nás bude provázet přítel. Důležité je umět se obklopit přáteli, kteří nám pomohou překonat různé životní zkoušky, ale také s námi budou sdílet okamžiky štěstí.
  4. Žasněte nad velkými přírodními krásami, nad mimořádnými uměleckými díly, ale i nad takovými všedními věcmi, jako je květina, bouře, moře, příroda či fungování lidského těla. Vede to k většímu sebeuvědomění a i to je jeden z klíčů ke štěstí.
  5. Pozorujte své emoce. Jestliže máme příjemné emoce, přibližujeme se více štěstí. Nepříjemnými emocemi se od něho vzdalujeme. 
  6. Buďte empatičtí. Otevíráte se tak okolnímu světu místo toho, abychom se stahovali do sebe, jak to bývá při utrpení. Empatie rovněž umožňuje sdílet radost druhého. Jestliže se někdo směje, je naděje, že se jeho radostí nakazíme. Navíc nás empatie zbavuje pokušení egoismu.
  7. Jezte s plným uvědoměním. Je mnoho způsobů, jak při jídle pociťovat pohodu: je to prostá radost z jídla, když máme hlad, z degustace delikátní pochoutky či ze sdílení pokrmu s jinými lidmi.
  8. Dýchejte. Náš dech nás provází při všech činnostech, zpomaluje se či zrychluje. Uvědomujte si svůj dech, když potkáváte krásu, jemnost, ušlechtilost. Tak lépe vychutnáte své emoce.
  9. Přemýšlejte o pozitivních věcech. Když se v našem životě stane něco negativního, když neuspějeme, nečiní nám žádný problém o tom stále uvažovat a obracet problém ze všech stran, litovat, že jsme neučinili to či ono. V případě úspěchu však přecházíme rychle k další věci a nedáme si čas vychutnat si to.
  10. Meditujte. Meditace, jóga, všechny prostředky jsou dobré k tomu, abychom se chvíli mohli soustředit jen na sebe samé, přijmout se takoví, jací jsme, aniž bychom se odsuzovali. Plné uvědomění sebe sama posiluje pozitivní pocity z příjemných okamžiků dne.

Životní styl - další články

Doporučujeme