5 rad jak ochránit dítě na silnici

27. srpna 2014·Životní styl·Redakce

Tisíce dětí se už v pondělí znovu vrátí do školních lavic. Na to by měli myslet hlavně řidiči. Na Frekvenci 1 vám poradíme, jak předejít případným srážkám dítěte s autem.

1. Silnice se mění v hřiště

Silnice se snadno promění v dětské hřiště. Za letícím míčem se s největší pravděpodobností objeví vzápětí i běžící dítě. To, že vstupem do vozovky se stává účasníkem dopravního provozu ho ani nenapadne. Myslí jen na to jak se dostat co nejrycheji k míči. 

2. Příčinou dopravní nehody může být kamarád

Dítě vystupí z auta a na druhé straně silnice uvidí kamaráda, ke kterému se okamžitě rozběhne. Pokud vystoupilo směrem ke krajnici a stojící auto obíhá navíc ze zadu, řidič v protisměru nemá šanci je za vozidlem vidět. Stojící auta v okolí škol a hřišť mohou znamenat nebezpečí! Za stojícím autem se může kdykoliv objevit rozesmátý školák, který se vrhá na protější stranu silnici za kamarády – bez rozhlédnutí. Počítejte s tím!

3. Dítě může schovat tramvaj i trolejbus

Nebezpečí číhá na děti i řidiče na autobusových zastávkách a zastávkách městské hromadné dopravy. “Takové případy tu máme nejčastěji. Dítě vystupuje z autobusu, tramvaje nebo trolejbusu a rovnou vběhne do vozovky.” potvrdila  Frekvenci 1 policejní mluvčí v Ústeckém kraji Veronika Hyšplerová. I tady je třeba zvýšené pozornosti a neplatí to jen pro první školní dny, kdy jsou školáci ještě hodně nepozorní a nesoustředění. Situaci navíc často ještě komplikují  sluchátka, které má dítě v uších a ve kterých má puštěnou hlasitou hudbu. Situaci na silnici nejenže nesleduje zrakem, ale ani neslyší zvuk blížících se aut. 

4. Za dítě musí myslet řidič

Pokud před dítětem zastaví auto, zastavte i vy v protisměru. Zvláště menší děti mají problémy s tím, že se musí rozhlédnout i na druhou stranu. Pokud se rozhlédnou, nečekejte, že stihnou přeběhnout, často totiž zůstanou nopak stát. Nedokáží totiž odhadnout čas, který na přejití potřebují a pokud přijíždějící auto vidí, čekají až dojede úplně k přechodu a dostanou signál, že mohou přejít. Druhým případem je, že se podívají jen na jednu stranu a zapomenou na auta v protisměru.

5. I letos bude dětem i šoférům pomáhat Zebra

Policie i letos na první školní dny připravuje dopravně preventivní akci s názvem Zebra. 

“Vidět a být viděn – to je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Policisté pravidelně dětem při preventivních akcích jak v mateřských, tak na základních školách rozdávají reflexní předměty, jako jsou reflexní pásky, reflexní vesty, klíčenky a samolepky.” dodala policejní mluvčí v Ústí nad Labem.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme