5 tipů jak na chytrou rekonstrukci bytu.

22. května 2020·Komerční sdělení·Redakce

Dlouhodobý nedostatek bytů a jejich vysoká cena ve spojení s nejistým vývojem na pracovním trhu zvedají zájem o rekonstrukce bytů. Nejedná se přitom pouze o nové koupelny nebo okna jako v předchozích letech, ale o komplexní změny dispozic bytů. Z desítek let starých a omšelých 2+1 se tak stávají moderní a často i luxusní 4+kk.

Mnoho majitelů bytu si neuvědomuje, že se kompletní rekonstrukce bytů náročností na přípravu a dozor nad jejím průběhem prakticky neliší od stavby nového domu. Ve skutečnosti je často ještě složitější. Pod omítkou a podlahou starých bytů se totiž často skrývá řada nepříjemných překvapení a komplikací. Následujících 5 tipů vám pomůže se při rekonstrukci nezbláznit.

Bez architekta a projektanta nezačínejte

I když máte jasnou představu o tom, jak by měl váš byt po rekonstrukci vypadat, vyplatí se skočit na konzultaci s architektem, který odhalí případné problémy v dispozicích, a který vám pomůže sladit styl celého bytu. Pro celou stavbu je ovšem nejdůležitější kvalitní projekt, bez kterého je prakticky nemožné zafixovat celkový rozpočet. Dobrý projektant si sežene plány a v bytě udělá sondy, aby zjistil stav a složení podlah, zdí i rozvodů, což vám pomůže vyhnout se překvapením. Pro inspiraci a radu můžete skočit také do kuchyňských a koupelnových studií. Ty lepší pak nabízejí služby architekta, designéra i projektanta.

Skandinávský design patří u našinců dlouhodobě mezi nejoblíbenější – SIKO

Dodavatele nevybírejte jen podle ceny

S projektem v ruce poptejte několik firem, které mají zkušenosti s rekonstrukcemi bytů a nechte si zaslat reference. Počítejte s tím, že se budou nabízené ceny lišit o desítky procent. Se zástupci firem se osobně setkejte a nechte si předložit návrh smlouvy s položkovým rozpočtem, který porovnejte s doporučenými cenami prací na webu cenovasoustava.cz. Podezřele levné i výrazně dražší položky v rozpočtu by pro vás měly být varováním.

Návrhy bytů pro seniory nebo handicapované mají svá specifika – SIKO

Najměte si stavební dozor

Pokud nejste zkušený stavebník zocelený pobytem na desítkách staveb, najděte si stavební dozor, který za vás dohlédne na kvalitu práce a dodržování standardů. Kde musí být aplikována hydroizolace, jak mají být provedeny dilatační mezery u podlah a řadu dalších detailů rozhodujících o výsledné kvalitě práce sice najdete na internetu, ale většinou pozdě.

I v malém bytě můžete mít designovou a účelnou koupelnu – SIKO

Věnujte pozornost ložnici a pracovně

Ano, kuchyň a obývák jsou místa, kde rodina tráví většinu bdělého času, často se však při rekonstrukci zapomíná na ostatní místnosti, především na ložnici. Pro kvalitní spánek, který je podle nejnovější výzkumů klíčovým prvkem pro zdraví a vitalitu je potřeba nejen kvalitní postel, ale i správné rozmístění nábytku, zvuková a světelná izolace a v neposlední řadě čerstvý vzduch. Pokud bydlíte v centru města, měli byste uvažovat o nucené ventilaci.

Nezapomeňte na detaily

Je vymalováno, koupelna a kuchyň je na svém místě, ale práce ještě nekončí. Zabydlet se a dát prostoru pohodu vyžaduje věnovat pozornost detailům a jeji sladění. Výběr koberců, pohovky, obrazů, květina a dalších prvků se opět vyplatí konzultovat s designérem a architektem v některém z bytových studií.

Životní styl - další články

Doporučujeme