Aby člověk přestal kouřit, potřebuje motivaci. Je vcelku jedno, co to je, říká plicní specialista

30. ledna 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Plicní specialista Libor Havel a moderátorka Bára Nesvadbová. (Foto: Frekvence 1)

Pneumolog Libor Havel byl hostem Press klubu Frekvence 1. S moderátorkou Bárou Nesvadbvou se zaměřili zejména na kouření a jestli jsou elektronické cigarety pro zdraví lidí lepší než ty klasické.

Všichni vědí, že kouření cigaret lidskému zdraví škodí. Přesto pro příjemný pocit se jich jen málokterý kuřák dokáže vzdát. Kouření jako další návykové látky jsou spojeny s líbivými pocity. Proto je lidé vyhledávají a mají je tak rádi,” myslí si lékař a dodává, že pouze jeden ze sedmi kuřáků dostane rakovinu plic, což je také jejich častý argument, proč se nesnažit přestat kouřit.

Průměrný věk pacientů bojující s rakovinou plic je něco přes sedmdesát let. “Pokud je těmto pacientům sdělena diagnóza plicní rakoviny, většinou použijí větu: Kouřil jsem celý život, tak s tím nějak víceméně počítám,” dodal pneumolog. Kouření zhoršuje plicní funkce. To je fyziologické a i u nekuřáků dochází v čase k poklesu plicních funkcí. Kouření to samozřejmě urychluje. Proto nejčastější komodita plicní rakoviny je chronická rozedma plic,” popisuje. U tohoto onemocnění dochází k trvalému poškození či úplnému zániku přepážek uvnitř plicních sklípků. Lidé pak trpí dušností, obtížně se jim vydechuje, což postupně vede k hromadění vzduchu v plicích. Nemoc nelze vyléčit, pouze zpomalit a zmírnit její příznaky.

“Elektronická cigareta je méně škodlivá.”

Podle lékaře není kuřák, který by byl jednostranně zaměřen. Zejména v dnešní době, kdy jsou na trhu například elektronické cigarety, IQOS a další. “Většinou dospělí kuřáci elektronických cigaret jsou lidé, kteří kouřili klasické a postupem času chtějí udělat něco pro své zdraví a buď částečně nebo úplně nahradí kouření klasických cigaret elektronickými, což je patrně spojeno s určitými zdravotními benefity,” říká Havel. Dodává ale, že elektronické cigarety nejsou rozhodně doporučeny jako prostředek k odvykání kouření. “Přesto řadě kuřáků pomohly a dá se říct, zcela spolehlivě, že jsou méně škodlivé.” U lidí, kteří dali sbohem klasice, se snižuje riziko infarktu myokardu, nebo jiných trombóz. “To je tím, že při inhalování elektronických cigaret se nevytváří kysličník uhelnatý. Inhaluje se čistý nikotin s nějakými příměsemi, které jsou trošičku problematické, ale určitě je to doporučení hodné, než normální cigarety,” uvedl pneumolog.

Nejsilnější rolí je motivace

Vždy se říká, že lidé, kteří chtějí přestat s kouřením, potřebují k tomu jediné, a to silnou vůli. To ale podle lékaře není pravda. “Aby člověk přestal kouřit, potřebuje motivaci. Je vcelku jedno, co to je. Pro řadu pacientů je onou motivací zdravotní problém. Špatně se jim dýchá a jediná možnost, jak tomu zamezit, je přestat kouřit. Často slýcháváme větu, že vnoučátko řeklo: Dědečku přestaň kouřit, smrdíš mi. Což je podnět jako hrom a pro řadu kuřáků je skutečně věta vyslovena dětskými ústy to, co je motivuje natolik, že kouřit přestanou. Ale obecně lze říci, že jakýkoliv podnět nelze rozlišovat, jestli je lepší nebo horší. Prostě to, co pomůže, je dobré, ať je to cokoliv,” uzavírá Libor Havel.


Životní styl - další články

Doporučujeme