Alpy ohromí, ale Beskydy a Slezsko dojmou, myslí si cestovatel Jan Hocek

15. dubna 2022·Životní styl·Iva Pavlousková

Moderátor Honza Dědek s Janem Hockem. (Foto: Frekvence 1)

Cestovatel, fotograf a publicita Jan Hocek byl hostem Press klubu Frekvence 1 s Honzou Dědkem. Spolu probrali cestování jak u nás, tak v zahraničí, projekt dálkových stezek v ČR, nově vydanou knihu, i o čem bude další.

„Nejtěžší pro mě byl přechod Korsiky po GR 20.Je hodně fyzicky náročný. V létě je tam navíc hodně horko, často tam bývají bouřky. Jsou tam strmý kopce, nahoru, dolů, skály. Ale je to nádherný,“ zavzpomínal Jan Hocek. Na zádech dnes nosí daleko lehčí zátěž než dříve, protože je jednak zkušenější, a také už není tak namakaný, jak sám říká. Místo v batohu, které ušetří na jídle a oblečení, dohání jako fotograf technikou, kterou s sebou nosí. Turistika na dálkových trasách se podle něho velmi liší. Někde jsou zastávky každé 3 – 4 dny, jindy musí být člověk naprosto soběstačný týden až 14 dní. Pak jsou přechody jako například Himaláje, kde je to sice totální divočina, ale zase jdou s vámi najatí lidé kteří vám pomáhají. V Bhútánu to bylo svým způsobem komfortní pro nás. S námi šla výprava koní, která nesla náklad. Měli jsme mobilní toaletu i jídelní stan a spoustu jídla.Vařilo se 3x denně, měli jsme teplé obědy. Bylo to úplně vychytaný,“ řekl cestovatel a se smíchem ještě dodal: „Byli jsme tři akorát do mariáše. Pro nás bylo zajímavé každovečerní hraní mariáše, protože karty zase tolik neváží.“ S medvědy se viděl na cestách mnohokrát. Nejsilnější zážitek s nimi má z kempu, přes který se jim prošla úplně v pohodě medvědice se 3 medvíďaty.  Než se vzpamatoval a vzpomněl si, jak se má správně zachovat, tak byli pryč.

Via Czechia – projekt dálkových stezek napříč ČR

Původně chtěl Jan Hocek udělat knížku s pěknými fotkami, ke které pak dodělá online doplněk s trasami a mapami. Uvědomuje si, že hodně lidí dnes cestuje s online průvodcem. „Já jsem udělal svoji cestu a dávám ji ostatním k dispozici připravenou do detailu. Nachystal jsem to v knížkách a je to i na webu. Kdo chce, může ji využít a kdo chce, může se inspirovat,“ řekl k projektu. Dnes zahrnuje trasy pěší, cyklistické i lyžařské. Podle prodeje knížek a zpráv, které mu chodí na Facebooku, mají lidé zájem o tyto výlety.  „Karpatský bučiny, když jsou namočený a zahalený v mlze, jsou sytý barevně. Na fotkách jsou pak nádherný,“ uvedl jako příklad. Myslí si, že Alpy člověka sice ohromí, ale Beskydy a Slezsko dokážou opravdu dojmout.

Na mapách označuje místa, která putování usnadní. Místa, kde se lidé mohou například vyspat u někoho na zahradě, kde najdou samoobslužnou ledničku nebo lesní bar. „V lese teče potok, v něm se chladí basa piv a u toho je kasička s ceníkem. Vezmete si pivo, vypijete a zaplatíte,“ popsal Jan Hocek ve stručnosti, jak takový lesní bar vypadá. Nejznámější je podle něho Rychlebský, ten je už vylepšený natolik, že se v něm dá uvařit káva nebo opéct buřty. Během cesty také rád navštěvuje mini pivovary, což vřele doporučuje všem, zastavit se v nich a občerstvit se.

Nyní mu vyšla kniha Českem od severu k jihu – Stezka středozemím, Popisuje v ní trasu dlouhou 569 km, jež rozdělil na 27 denních pěších etap, kdy každá z nich končí v místě, kde se dá dobře vyspat pod střechou. Zajímavostí této trasy je, že se část dá ujet i na lodi. Dříve vydal Severní a Jižní stezku. Na jaře příštího roku mu vyjde nová kniha o Slezsku, prozradil cestovatel na závěr.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme