Barevné velikonoční dny. Bílá sobota rovná se úklid a pečení mazance

30. března 2024·Životní styl·Redakce

Mazanec (Zdroj: Profimedia)

Proč je Bílá sobota bílá? A co se v tento den peče a jaké jsou tradice? Bílá sobota letos připadá na 30. března a i ona má pro křesťany velký význam. Jaký?

Bílá sobota je poslední den pašijového týdne a nese se ve znamení smutku u Ježíšova hrobu. Během dne se nekonají žádné mše. Až po západu ale začíná noční bohoslužba, pro křesťany je hlavní oslava vzkříšení. Večer se opět rozezní zvony, které podle tradice odletěly na Zelený čtvrtek do Říma.

Název Bílá sobota zřejmě pochází od bílých rouch, kteří se právě během noci na Boží hod, kterou křesťané slaví jako “velkou noc”, nechali pokřtít. Bílé roucho je znakem čistoty a symbolizuje smytí hříchů během křtu. Symbolem noční bohoslužby je vysoká velikonoční svíce, které se říká paškál a symbolizuje Ježíše jako světlo světa.

Oheň, od kterého se tato svíce zapalovala, se ale před dveřmi kostela světil. Zvykem bylo, že hospodynědoma uhasila všechny ohně, vzaly nepoužitelná polínka nebo uhlíky a tímto posvěceným plamenem si je nechaly zapálit. Doma z nich pak znovu rozdělaly v krbu nebo peci. Popelem z ohně se posypávaly louky a pole, čímž se podle lidových tradic také měla posichrovat bohatá úroda.

Bílá sobota je posledním dnem půstu a vrcholí během ní přípravy na sváteční Boží hod velikonoční. Uklízelo se, pečou se mazance a beránci, večer jí lidé nádivku s uzeným masem. Ta byla většinou prvním masitým jídlem, které předkové měli po dlouhém půstu. Také se pletou pomlázky a zdobí se vajíčka. Celý velikonoční pašijový týden vděčí za své pojmenování pašijím – biblickým vyprávěním o utrpení Krista, které sepisovali Ježíšovi apoštolové.


Životní styl - další články

Doporučujeme