Beáta Rajská: V určitém věku je nejdůležitější být sama sebou. Na šatech je hlavní ta žena, která je nosí

28. června 2023·Životní styl·Barbora Turková

Beata Rajská (Zdroj: Profimedia)

Patří mezi nejúspěšnější české návrhářky, která obléká desítky českých žen, včetně první dámy Evy Pavlové. Tu Beata Rajská oblékla třeba i na korunovaci krále Karla III. a byl to obrovský úspěch. Jak se ke spolupráci dostala a jaké základní kousky by každá žena měla mít v šatníku? Beata Rajská byla hostem v podcastu Trefa do Černé(ho) u Lucie Černé.

Jméno Beaty Rajské figuruje v módním světě jako značka už přes 20 let. Její přehlídky jsou společenskou událostí a její modely nosí ty nejvýznamnější ženy nejen v Česku. Před tím než se konala korunovace krále Karla III. návrhářka 17 dní nespala. „Spala jsem málo a každé ráno jsem si promítala, co je ještě potřeba udělat. Moje první reakce byla zmatená, nečekala jsem to. Ten den jsem mluvila s první dámou, ale pak jsem mi to v hlavě šrotovalo. Překopala jsem plány a hned jsme se potkaly i se stylistkou. Začátek byl divoký, ale když všechny zoubky zapadly do sebe, tak jsme mohly začít pracovat,” přibližuje s úsměvem návrhářka. Šaty Evy Pavlové byly naprosto nádherné. „Tyhle akce jsou pro mě školou noblesy a protokolu. Sleduji to, a když mohu, tak letím do Anglie. Dívám se na dokumenty, čtu knihy a časopisy o královské rodině. Když jsem připravovala materiály, tak jsem věděla, že chci jít na nějaké tradice a nejoblíbenější barvy královny Alžběty II. byly žlutá, šeříková, mintová. Barvy, které jsem pak dala k výběru, korespondovaly s tím, co se na královském dvoře nosí.

Sama módní návrhářka přiznává, že to nebyly první šaty, které česká první dáma od ní vynesla. Jen to veřejně nesdílela. „Měla na setkání diplomatů, na Andělech, na návštěvě Rakouska a pak měla šaty ode mě na výročí třiceti let České republiky. Moc mě to potěšilo. Veřejně ale nedávám nikam fotky svých klientek, dávám si je do archivu a věřím, že jednou třeba udělám knihu, kde ty fotky budou. To, co se ale stalo po korunovaci Karla III. a kolik jsem dostala gratulací, bylo neskutečné. Nejdůležitější ale na šatech je žena, která je oblékne a paní Pavlová zvládla tu korunovaci tak, že se mi ozývaly ženy ze Států, z Kanady, z Evropy, že měla krásné šaty a že je nádherně odprezentovala.

Výzvou by pro mě byly členky královské rodiny

U otázky, zda je více šatové nebo kalhotová, přiznává, že u ní vede první varianta. Dokonce si jedny šaty nechávala znova ušít, protože si je zamilovala. A ctí svojí značku, do společnosti tak nosí především svoje modely. „Cítím se v ní dobře. Velmi výjimečně něco obleču, ale jsou to spíše třeba šaty na golf. Od začátku nosím svoje věci a mám to vychytané tak, že se v nich cítím dobře. To je možná i důvod, proč se mi klientky vracejí. Vím, že když udělám sukni a nemůžu v ní vystoupit z auta, tak je něco špatně. Chci, aby to byla ženská věc, dodávala té dámě ženskost a sebevědomí,” osvětluje Rajská a dodává, že důležité je občas svoji skříň s oblečením vyklidit a vyházet věci, které už nenosíte. „Když mám novou klientku, tak je pro mě důležité prostředí, ve kterém se pohybujete, tedy povolání. Podle toho k tomu přistupuji. Základní věci, co by každý měl mít v šatníku, jsou malé černé, černé kalhoty, bílé košile nebo trička, super sako a měla by tam být i sukně, kterou můžete zkombinovat. Jsem zastáncem i kožené bundy a určitě vám nesmí chybět krásný kabát,” doporučuje návrhářka.

Češky neměly nikdy úplně moc dobrou pověst, co se oblékání týče. Rajská je ale přesvědčená v tom, že se to velmi zlepšilo. „Stále podléhám ale trendu mainstreamu, který udávají média nebo někdo na sociálních sítí. Když v určitém věku zůstanete sama sebou, je to nejvíc. U některých dam by bylo dobré mít více odvahy a naopak.” Na otázku, koho by chtěla oblékat, klidně i z historie, odpověď nemá. „Baví mě jakákoliv dáma, kde máme prostor a kde jsme k sobě našli prostor. Je to pro mě velmi tvořivý proces. Je velká řada žen, které by pro mě byly výzvou, třeba i členové královské rodiny.Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

 

Životní styl - další články

Doporučujeme