Bezpečné stopování – jízdomat

23. září 2014·Životní styl·Redakce

Jak výrazně ušetřit za cestování po celé Evropě. Portálů nabízející spolujízdu je spousta. Jak taková služba funguje a jaké jsou záruky bezpečí, to jsme pro vás zjišťovali právě dnes na Frekvenci 1.

Záruky bezpečí

Spolujízda je vlastně takové stopování přes internet, ale s menším rizikem než při stopování u cesty s palcem vzhůru. Pod portály, které spolujízdu nabízejí, jsou registrováni jak řidiči tak cestující, což splňuje jisté bezpečí při spolujízdě s cizím člověkem. Jste v podstatě pod ochranou registrace.

„Registrace je nezbytná kvůli bezpečí jak řidiče, tak spolujezdce,“ říká pro Frekvenci 1 mluvčí Jízdomatu, Martina Čmielová.
Navíc po každé jízdě se ještě spolucestující vzájemně na našem portále ohodnotí.

V současné době má Jízdomat už 160 tisíc hodnocení. „Ověřit si registrovaného řidiče můžete i pomocí facebooku, stejně tak si najít společné známé.“

Kolik zaplatím

Ceny se mohou mírně lišit, ale server doporučuje minimální a maximální cenu sazbu pro danou trasu. Většinou se cena za kilometr pohybuje okolo 0,70 haléřů. Zároveň  platí, že čím delší vzdálenost tím je kilometrovné nižší. Například na nejvytíženější trase Praha – Brno zaplatí cestující od 80,- do 110,-. Autobus na stejné trase vyjde na 170,-.

Dalšími vytíženými trasami je spojení mezi Prahou a Plzní, a nebo Prahou a Ostravou. Ve většině případů vás takové cestování vyjde levněji než jízda autobusem nebo vlakem.

Komu je spolujízda určena

Služeb portálů, které nabízejí levnější cestování, můžete využívat každý, kdo se zaregistruje. Nejčastěji toho využívají studenti nebo lidé, kteří pravidelně dojíždějí za prací.

Životní styl - další články

Doporučujeme