Chcete si pořídit pejska z útulku? Dejte mu čas, veterinární péči a spoustu lásky

11. září 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte pejska z útulku? To je záslužná věc, ale musíte se připravit na to, že vás čeká hodně náročná zkouška. Hafani z útulku za sebou většinou nemají moc příjemné věci. Na co se připravit? Odpovídá web Můjchlupáč.cz.

Strach a nedůvěra

Každé zvíře, když přijde do nového prostředí, potřebuje čas a trpělivost, aby si zvyklo. U pejsků, kteří jdou z útulku to platí obzvlášť. Je možné, že první dny bude zakřiknutý, bude se schovávat a nebude moc společenský. To je ale normální, protože má za sebou úplně jiný život a potřebuje si zvyknout. Navíc za sebou má často ne úplně dobré zacházení od původních majitelů a jeho důvěra v lidi je otřesena. Je na vás, abyste ji v něm obnovili. Nemusíte se bát, po pár dnech si zvykne.

Dejte mu čas se poznat

Každý člověk má jinou osobnost a stejně jsou na tom i psi. V útulku sice prochází různými testy, třeba zda nejsou agresivní či jsou vhodní k dětem, ale dejte jim čas na to, abyste se mohli navzájem poznat. Nikdy totiž nevíte, jakými traumaty si prošel a co v něm je zakořeněné. Negativní minulost tak může spustit nepředpokládanou reakci u vašeho mazlíčka.

View this post on Instagram

A post shared by Daily dog videos 🐶 (@insta_dog)

Všechno se dá naučit

I když si přivedete z útulku starší “kousek” neznamená to, že ho už nemůžete vychovat nebo něco naučit. Psi jsou velmi inteligentní zvířata, nesnáší nudu, potřebují pravidla a výcvik je baví. Nesmíte ale zapomenout, že je lepší vydat se pozitivnější cestou. Chválit, odměňovat a myslet pozitivně.

Co z něj asi bude?

Tato otázka nastává ve chvíli, kdy si odnášíte hafana, u nějž je komplikované říct, co je to přesně za rasu. Většina zaměstnanců sice dokáže říct, jaká rasa to zhruba je, ale i tak je nutné si nastudovat alespoň základní informace o typickém psím chování. Pomůže to vám i jemu ve vzájemném zvykání.

Veterinář vám pomůže

Když vám útulek pejska předává, většinou už má za sebou nějaké veterinární vyšetření, ale vždy je dobré s ním zajít k vašemu veterináři. Pokud víte, že má zvíře nějaké zdravotní obtíže, je dobré je řešit hned. Vyplatí se také pejska vykastrovat, stejně vám tento krok většina veterinářů doporučí.

Láskou nešetřete

Na závěr to nejdůležitější. Když si přinesete z útulku nového mazlíčka, dejte mu dostatek lásky. Uvidí ve vás zachránce, člověka, který mu dal lásku, péči a druhou šanci na lepší život, po čemž tak toužil. Bude vás za to zbožňovat, tak ho nezklamte.

Životní styl - další články

Doporučujeme