Chcete si pořídit ušlechtilou kočku? Kupte si kotě s průkazem původu

20. února 2016·Životní styl·Redakce

Většina koťat se narodí bez průkazu původu. Pokud si chcete pořídit kočičího mazlíčka, pořiďte si ale raději kotě s průkazem původu.

Koťat bez průkazu původu je drtivá většina. Pokud kočka průkaz původu má, platí to samé, co u psů: není to nic exkluzivního. Je to jen doklad o tom, z  jakých rodičů kotě pochází. Pozor, není tu řeč o kočičandách, které se prohánějí po vesnicích a majitelům je jedno, jestli je to mourek nebo trojbarevná kráska.

Řeč je o ušlechtilých kočkách. Tam hraje průkaz původu důležitou roli!

U kotěte bez PP (průkaz původu) může majitel slibovat hory doly, ale vy  nemáte jistotu, co vám z roztomilé kuličky chlupů vyroste. Malá koťata vypadají pro laika skoro stejně. 

Kotě s PP je vždy od registrovaného chovatele. V případě problémů se proto můžete obrátit na něj nebo na chovatelský klub. U kotěte bez průkazu původu si musíte vystačit sami.

Pozor na situaci, kdy vám majitel prodá kotě bez PP, přestože jeho rodiče průkazy mají. Je tu možnost, že papíroví rodiče jsou nechovní z důvodů nějaké vady. To může být vada vzhledová, ale také genetická  nebo zdravotní. A tu  jejich potomci zdědí. 

Často se stává (podobně, jako u štěňat), že se jich množitel snaží zbavit co nejrychleji, aby nebylo vidět, co je to vlastně zač. Koťátka jsou prodávána příliš maličká, mají nízkou imunitu a nejsou očkovaná. Navíc trpí brzkým odloučením od kočičí mámy. Správný chovatel prodává koťata nejdříve ve 12 týdnech, očkovaná a 2x odčervená. 

Cena nic neznamená. Prvotřídní kotě stojí sice několik tisíc, ale každý chovatel má ve svých chovech s PP také koťata, která nejsou vhodná do budoucího chovu nebo na výstavy. Ale  jedná se jen o kosmetické chybičky, jako je například barva srsti. Takové kotě je mnohem levnější, ale jako domácí  mazlíček naprosto skvělé.

Pokud netoužíte po konkrétní ušlechtilé kočičí rase a hledáte prostě kočičího kamaráda,vydejte se do útulků. V útulcích je velký výběr opuštěných kočiček. V útulku vám poskytnou o každé kočce informace a poradí, jaká kočka se k vašemu životnímu stylu hodí.

RADA FREKVENCE 1: Jak si vybrat tu pravou! Aneb kočka jako domácí mazlíček

VIDEO: Domácí kočky poprvé uvidí lišku. Co se stane?

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme