Chemikálie z obalů a oblečení způsobují nadváhu, tvrdí studie. Ženy jsou ve větším ohrožení

15. února 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Chemikálie, které nacházíme například v obalech fast foodových řetězců, mohou způsobovat nárůst tělesné hmotnosti. A to zejména u žen. Vědci novou informaci zveřejnili v nedávné studii. Tyto látky mají být prý přítomny i v některých materiálech méně kvalitního oblečení. 

Ti z nás, kteří se stravují v řetězcích rychlého občerstvení, jistě nečekají, že po takové stravě zrovna zhubnou. Podle nové studie vědců z Harvardu si však možná do těla kromě tučné stravy nevědomky pumpujete ještě škodlivé chemikálie.

V obalech rychlého občerstvení se totiž běžně vyskytují perfluorované sloučeniny. Jejich nejdůležitějšími zástupci jsou zejména perfluorooktansulfonát (PFOS) a perfluorooktanová kyselina (PFOA). Perfluorovaný řetězec ovšem nepodléhá fotolýze, hydrolýze ani biodegradaci – je tak extrémně obtížné ho z organismu odbourat. Celý život se pak hromadí v játrech, krvi, svalovině, ledvinách i mozku.

Tyto látky se zcela běžně vyskytují například v obalech popcornu do mikrovlnky nebo baleních pečiva. Z obalů se snadno dostanou do potravin a potom rovnou do lidského těla. Látky obsahují také některé druhy venkovních a nepromokavých oděvů, což chemikáliím cestu do našeho krevního systému ještě zjednodušuje. Z textilu nám pak pronikají rovnou do kůže.

Pokud ve vaší krvi koluje určité množství těchto látek, můžete se rozloučit se štíhlou postavou. Perfluorované sloučeniny totiž zpomalují váš metabolismus. Vaše tělo potom spálí během běžných denních aktivit méně kalorií a stačí vám jíst o něco střídměji, než ostatním, abyste nabrali přebytečná kila. Pro takového člověka je pak náročnější, aby pár kilo shodil a nižší váhu si udržel. A ženy mají prý v takovém případě být ještě o něco znevýhodněny, než muži.

Až vás tedy bude příště někdo peskovat, že jste kvůli hamburgerům z fast foodu pěkně baculatí, už víte, co odpovědět. Není to chyba hamburgeru, ale zlých chemikálií, kterých už se zřejmě stejně nikdy nezbavíte…

Životní styl - další články

Doporučujeme