Pracujete se znechucením? Udělejte ze své práce job snů! Tady je návod

22. října 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Práce by měla splňovat vždy alespoň dvě ze tří kritérií: dobrý plat, uspokojující náplň práce, dobrý kolektiv. Pokud jedna z věcí chybí, tak to ještě tolik nevadí. Jakmile chybí dvě, je načase poohlédnout se po obživě někde jinde. Dokážete si ale přestavit, že byste měli práci snů, do které byste se každý (nebo alespoň skoro každý) den těšili? Ne? Ale je to možné. My s magazínem Elle vám poradíme.

Převezměte zodpovědnost

Pokud budete jen sedět a fňukat, jak je všechno na nic, samozřejmě nemůžete počítat s tím, že se něco samo od sebe změní. Převezměte za svou spokojenost zodpovědnost. Pokud nejste spokojení, nejhorší je nedělat nic. Tak se vaše nechutenství bude postupně zvětšovat, až se to dostane k výpovědi. Buď ji dáte vy, nebo ji dostanete, protože lidi, kteří dělají svou práci s odporem, nemají uspokojující výsledky.

Zamyslete se, co by váš stávající job měl mít, aby vám přinášel radost a zkuste najít cestu, jak toho dosáhnout. Pokud si s konkrétními kroky nevíte rady, najděte si mentora. Nemusí to nutně být profesionální kouč, ale třeba jen zkušenější kamarád, známý či příbuzný, ale klidně i váš šéf nebo někdo z vedení vaší firmy, komu můžete důvěřovat a koho si vážíte.

Musíte zjistit, co vám přináší radost

I když děláte práci, kterou nesnášíte, jistě je během ní nějaká fáze, kterou máte rádi, a kterou si užíváte. Někdo se těší na pozornost, která se mu dostane během prezentace, někdo se nemůže dočkat až si bude v klidu vyplňovat tabulky. Někomu zase může dělat radost kontakt se zákazníky. Zkuste si uvědomit, co vás baví dělat nejvíc a po domluvě se šéfem se tomu zkuste věnovat primárně. Třeba tak ulehčíte kolegovi s něčím, co on nesnáší a vás to naopak baví a jemu pak připadne pro vás nudná část pracovních povinností, ale pro něj to bude radost.

View this post on Instagram

A post shared by Emily In Paris (@emilyinparis)

Zkuste něco nového

Když jste nešťastní, vždy je dobré zkusit něco nového. Nemusí to být ale hned celá práce. Vzdělávejte se ve svém oboru. To vám otevře nové možnosti, jak svou práci vykonávat. Zkuste dělat svou práci jiným způsobem. Dejte si nové cíle. A pokud to jde, změňte své pracovní prostředí. Je to jako se změnou účesu, když chcete, aby byl váš život lepší. Můžete si svou kancelář nebo místo nějak pěkně vyzdobit, nebo se občas zavřete do prázdné zasedačky, kde vás nikdo nebude rušit a otravovat.

Práce nemusí být to nejdůležitější v životě

Pokud je vaše práce vaším koníčkem, máte vyhráno. Je to největší štěstí. Jenže pokud tomu tak je, patrně nečtete tento článek. Lidé, kteří si aktivitu v zaměstnání nijak neužívají, by si měli uvědomit, že práce není to hlavní a nejdůležitější v našem životě. Sice nám zabírá hodně času, ale zkuste práci vnímat jen jako něco vedlejšího. Na přední příčky svých zájmů dejte něco, co vás baví. Můžou to být koníčky, rodina, partner. Takové věci vás ve volném čase nabijí energií a elánem, že nějakých osm hodin v práci zvládnete jak nic. Pokud nevíte o ničem, čemu byste se ve volném čase rádi věnovali, zkuste s něco úplně nového. Vlije vám to krev do žil a uvidíte, jak lehčeji se vám bude fungovat.


Životní styl - další články

Doporučujeme