Chystáte se na dovolenou? Tohle jsou ta nejzamořenější místa v hotelovém pokoji

17. června 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Vybrali jste si útulný hotel a teď se těšíte na dovolenou? Možná si přibalte pár desinfekčních prostředků. Hotelový pokoj, třebaže na první pohled čistý, totiž může být semeništěm všelijakých bakterií. A která místa jsou nejzamořenější? Tohle vás možná překvapí!

Měkký nábytek

Pohovka, křesla, různá odpočívadla… Je hezké mít v pokoji příjemné posezení. Na textilní povrchy si však raději dejte pozor. Nikdy totiž nevíte, jak se k nim chovali hosté před vámi. Někteří na ně jistě sedali nazí a mohli po nich rozšířit bakterie ze svých podpaží nebo z rekta. V nejhorším případě by to mohlo vést až ke stafylokokové infekci.

Postel

Povlečení je pověstné tím, že je plné pozůstatků různých tělních tekutin, jako je sperma nebo moč. To nejlepší, co můžete udělat, je hotelové povlečení opatrně svléknout a domluvit se s uklízečkou, aby ho zpět už nedávala. Vlastní ložní prádlo vám může zaručit, že jste si jistí, jak s ním bylo v minulosti nakládáno a že bylo dostatečně vyčištěno.

Vana

Vany v hotelových pokojích jsou obvykle semeništěm bakterií. Během užívání se totiž na vaně vytvoří tenká vrstva, která udržuje mikroorganismy.

Sprcha

Ani sprcha ovšem není zcela bez rizika. Nejvíce riziková je sprchová hlavice, která bývá hustě obydlená mikroorganismy, a potom také povrch podlahy sprchového koutu. Hlavice by se měla měnit každý rok, jinak se může stát zdrojem legionelly. Tato bakterie je nebezpečná hlavně pro starší lidi a jedince se slabou imunitou.

Podlaha sprchového koutu zase může hostit nečistoty a plísně. V nejhorším případě byste si odsud mohli odnést například plísňovou infekci nebo alergickou reakci. Před vstupem na plochu ji proto raději nejprve postříkejte hodně horkou vodou.

Záchod

Tohle vás možná až tolik nepřekvapí. Toaleta je často zdrojem nejrůznějších bakterií. Pokud na první pohled vidíte, že není perfektně čistá, rozhodně to nenechte být a informujte pokojovou službu nebo jiného zaměstnance hotelu. I když ale na první pohled vypadá čistě, nemusí to tak vždy být. Odborníci doporučují si s sebou na cesty vždy přibalit antibakteriální ubrousky a prkénko s nimi otřít.

Ovladač

Na ovladač sahá téměř každý host, který do pokoje vstoupí, málokdy ovšem bývá čištěn. A když už, tak prakticky nikdy důkladně. Zkuste si ale představit, na co všechno lidé sahají, než sáhnou na ovladač. Přesně tak, může to být pěkně nechutné. Na tento kousek plastu se tak snadno dostanou částečky tělesných tekutin, lidské vlasy, zbytky kůže, jídlo, kosmetika, prach a dokonce i kousky mrtvého hmyzu. Než na ovladač budete sahat, můžete ho opatrně vložit do sáčku. Tím dotyk své pokožky s mikroorganismy eliminujete.

Koberec

Posledním zlořádem je koberec. V něm se totiž často drží prachové částice, i když je pravidelně vysáván. Pokud není, je to pochopitelně ještě horší. Citlivější jedinci mohou pociťovat příznaky alergie a celý pobyt jim snadno ztrpkne. Některé hotely však hostům na požádání poskytnou hypoalergenní čističku vzduchu. Pokud to nebude případ vašeho hotelu a koberec se vám nebude úplně zdát, můžete udělat alespoň jednu jednoduchou věc – nestoupat si na něj nikdy bosí.

Životní styl - další články

Doporučujeme