Chyťte správný dech v každé životní situaci! Víme, jak na věc

16. března 2016·Životní styl·Redakce

Dýcháme, aniž bychom přemýšleli o tom, jak. Přitom se vyplatí dechu věnovat. Uvidíte, že při správném dýchání je spousta věcí snazších.

Pokud nám zrovna nezaskočilo sousto nebo netrpíme záchvaty kašle, obvykle se na dýchání nesoustředíme. Zkuste to teď změnit a věnujte dýchání více pozornosti. Oceníte to při sportu, při práci a dokonce i v posteli.

Běhání při normální teplotě

Při běhání je dýchání obzvlášť důležité. Díky vdychovanému vzduchu dostáváte do těla kyslík, který je při sportu důležitý pro vaše svaly. Zkuste dýchat ideálně současně nosem i ústy. Nepřemýšlejte o rychlosti nádechu a výdechu. Čím méně se tím zabýváte, tím rychleji najde vaše tělo ideální rytmus.

Běhání v zimě a chladu

Pokud chodíte běhat i při velmi nízkých teplotách, nadechujte se pouze nosem, ústy vydechujte. V nose se vzduch ohřeje, než sklouzne do plic. Tělo tak lépe přijme kyslík obsažený ve vzduchu. Při nádechu chladného vzduchu ústy se zužují dýchací cesty a zásobování kyslíkem není dostačující.

Při těhotenství

Těhotenství je pro tělo velkou zátěží. Těhulky mohou vyzkoušet následující cvičení: klekněte si na čtyři. Při výdechu udělejte kočičí hřbet (vyhrbte záda). Při nádechu udělejte opatrně protipohyb a záda jemně prohněte. Dýchejte velice pomalu a uvolněte se. Důležité: hýbejte se jen v takovém rozsahu, kdy je vám prohýbání a vyhrbení příjemné.

Při usínání

Pokud máte problémy s usínáním, zkuste nejdříve zahnat všechny myšlenky na věci, které stejně v posteli nevyřešíte. Položte si dlaň na břicho a soustřeďte se na pomalý dech do břicha. Ruka podpoří vědomé dýchání.

Při stresu

Zejména ve stresu nám často nedojde, že se naše dýchání změnilo v rychlé a povrchní. Tím dáváme tělu signál, že bude muset buď hned bojovat anebo naopak utíkat. Čím déle budete takto dýchat, tím většímu stresu se vystavíte. Naučte se ve stresových situacích dýchat tak, že se nadechnete a vydechnete maximálně 5x za minutu.

Při sexu

Také při té nejhezčí kratochvíli na světě se vyplatí myslet na dýchání. Sexuologové radí lidem s problémy erekce nebo dosahování orgasmu, aby klidně a vědomě dýchali. Tak se posílí vnímání vlastního těla. A i když to zní legračně, tak bychom při problémech v intimním životě měli cíleně dýchat směrem do genitálií (při józe je to do břicha).

Při soustředění

Pokud se musíte na něco důležitého soustředit, pomůže vám následující technika: Nadechujte a vydechujte se hodně dynamicky a ostře. Při každém výdechu zakřičte slabiku „HA“. Takto dýchejte 3 – 5 minut s frekvencí 20 dechů za minutu. Mozek dostane pořádnou dávku kyslíku a vám se bude lépe přemýšlet. Tuto techniku používejte pouze v případě, že máte normální krevní tlak.

Při meditaci

Umění meditace spočívá v tom, že vypustíte myšlenky na běžné věci kolem vás a dostanete se do klidu. Pokud se vám to nedaří, vyzkoušejte následující cvičení: za minutu proveďte pouze 5 nádechů a výdechů. Toto pomalé dýchání povzbudí vaši pozornost a pomůže vám zbavit se nežádoucích myšlenek.

Při pěší túře

Pokud se na svůj dech soustředíte i při pěší turistice, může se výlet stát báječným meditativním zážitkem. Použijte stejnou techniku, jako v bodě pro meditaci: tedy pomalý nádech a výdech maximálně 5x za minutu.

Při cvičení jógy

Dýchání při józe hraje nesmírně důležitou a zásadní roli. Zejména začátečníci mají často problémy následovat pokynů učitele. Pokud jste na tom stejně, nesoustřeďte se primárně na to, jak rychle dýcháte. Naučte se poznat, KAM pouštíte vzduch a soustřeďte se na danou část těla.

A teď si vyzkoušejte dýchání při aktivním pohybu:

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme