Čím dříve začnete šetřit na hypotéku, tím lépe uděláte

21. února 2018·Životní styl·Karolína Stránská

Jiří s Danielou snili o vlastním domě. Oba dva vydělávají poměrně slušné peníze, ale také hodně utrácí a dosud nespořili. Jakmile se ale začali zajímat o hypotéku na dům, rychle zjistili, že bez vlastních úspor si vlastní domek nebudou nikdy schopni pořídit. Proto se začali zajímat o to, jakým způsobem získat potřebné peníze.

Už několik let ceny nemovitostí rostou a stejně tak i úrokové sazby u hypoték. Banky od loňského roku poskytují maximálně 90% hypotéky. To znamená, že Jiří s Danielou by měli mít našetřeno nejméně 10 %, spíše více. Nyní společně vydělávají přes 100 000 korun měsíčně. Rozhodli se tedy, že nastal čas začít si odkládat více peněz stranou.

Děti chceme vychovávat v domě u Prahy

Nejprve se zorientovaly v aktuálních nabídkách nemovitostí a hypotékách. Ujasnili si rozpočet na pozemek a dům a vypočítali orientační částku, kterou by měli dodat z vlastních zdrojů. Po finanční stránce jim hodně pomůže Danielin byt po rodičích, který prodají a získané peníze investují do stavby domku kousek od Prahy.

Zároveň si založili společný spořící účet, na který měsíční odkládají 30 000 korun. Vedle toho začaly investovat do podílových fondů a sjednali si penzijní připojištění. Neustále přitom sledují nabídku vhodných pozemků a čekají na ten pravý. Při hledání hypotéky využívají on-line vyhledávače, které nabízí rychlé on-line porovnání produktů.

Najděte si nejvýhodnější hypotéku na trhu ještě dnes.

Omezit se pro lepší budoucnost se vyplatí

Ještě nedávno Jiří s Danielou přemýšleli jinak. Platili vysoký nájem za luxusní byt, chodili do často do drahých restaurací a klidně i třikrát ročně vyrazili na exotickou dovolenou do zahraničí. Ve chvíli, kdy začali vážně uvažovat nad vlastními dětmi, museli začít přemýšlet jinak.

Hypotéky zdražují. Pokud přemýšlíte o vlastním bydlení, neváhejte!

Nyní mají jasno. V soukromém životě se sice museli hodně uskrovnit a začít si hlídat denní náklady a pravidelné výdaje, ale nelitují toho. Těší se na společnou budoucnost, stavbu rodinného domku a především děti, které budou vyrůstat v bezpečí a hlavně bez finanční nouze.

Životní styl - další články

Doporučujeme