Co prozradí vyrážka u dítěte? Nemoc i alergii!

16. října 2014·Životní styl·Redakce

Vyrážka téměř vždy znamená nějaký problém nebo nemoc. Jak od sebe poznáme jednotlivé nemoci s vyrážkou?

Alergie

Lepší variantou je alergie. Ta může mít několik podob. Od malých pupínků přes velké červené slité fleky. Alergickou reakci je těžké odhalit okamžitě, někdy se přidávají průjmy, kašel i teplota. Určitě vyhledejte lékaře.

Borelióza

Málokdo ví, že vyrážka může signalizovat i boreliózu. Právě červené fleky převážně na končetinách jsou prvním příznakem.

Pátá a šestá nemoc

Dřív se o nich moc nemluvilo a dodnes si je rodiče pletou. U páté nemoci se vyrážka, která se postupně slévá do velkých červených ploch, objeví v obličeji, později se rozšíří na nohy a ruce. Pomáhá klid v postýlce. Počítejte s tím, že léčba trvá 10-14 dní.

Šestou nemoc provází napřed vysoké horečky, které trvají 2-4 dny. V momentě, kdy začnou klesat se dítě osype. Pozor, šestá nemoc je vysoce nakažlivá, dítě držte v izolaci.

Spála

Drobná vyrážka, která se napřed objeví na hrudníčku, bývá často signálem spály. Pupínky o velikosti špendlíkové hlavičky se postupně rozšíří na celé tělíčko včetně obličeje. Typickým příznakem spály je i zarudlý krk a povlak na jazyku.

Plané neštovice

První pupínky se nejčastěji objevují ve vlasech, později se rozšíří po celém těle. Neštovice jsou charakteristické tím, že se na těle dítěte zobrazí všechna stádia nemoci současně. Z růžových flíčků se stanou bezbarvé puchýřky, které se potom změní ve stroupky. Dítě je nakažlivé až deset dní, dokud se nevyloupne poslední stroupek. Aby pupínky tolik nesvědily, mažou se tekutým pudrem nebo speciálními krémy nebo gely, které koupíte v lékárně. Je dobré, aby se dítě neškrábalo. Když se stroupek strhne, zůstávají po něm jizvy.

Ekzém a lupénka

„Pokud vyloučíme kopřivku i virové a bakteriální nemoci, uvažuje pediatr o atopickém ekzému nebo lupénce. Zkušený lékař je bez problémů pozná. Pokud vyloučí i tyto dvě kožní onemocnění, pošle vás k dětskému dermatologovi,“ říká na Frekvenci 1 pediatrička Jitka Bělorová. „Z atopického ekzému nemusíte mít strach, většina dětí z něho vyroste,“ dodává.

Rozhodně vyrážky nepodceňujte a s dítětem běžte k lékaři. Raději požádejte o klíč od izolace, ať nenakazíte další děti v čekárně.

Zdroj: www.zdrave.cz

 

Životní styl - další články

Doporučujeme