Další konec, se kterým se musíme smířit. Z čokolády Toblerone zmizí ikonická hora

6. března 2023·Životní styl·Redakce

Toblerone (Zdroj: Profimedia)

Dnešní svět je zvláštní, chtělo by se říct. Z obalů čokolády Toblerone zmizí známý švýcarský vrchol Matterhorn. Americká společnost Mondelez loni oznámila, že výrobu přesouvá na Slovensko. A kvůli tomu nemůžu hora na obalu být. Informaci přinesl list Aargauer Zeitung.

Americký výrobce Mondelez v loňském roce informoval o tom, že část výroby přesouvá na Slovensko do Bratislavy. A to je problém. Švýcarské zákony totiž neumožňují v takovém případě využívat v marketingu jejich národní symboly. Nový design obalů představuje modernizované a zjednodušené horské logo, které je v souladu s geometrickou a trojúhelníkovou estetikou,“ řekl mluvčí společnosti Mondelez listu Aargauer Zeitung.

Nyní na čokoládě s kousky mandlí a medu nebude napsáno “ze Švýcarska”, ale “založeno ve Švýcarsku”. Netypický zákon byl přijat v roce 2017 a stanovuje kritérium pro používání švýcarských národních symbolů u potravin, průmyslových výrobků či služeb. K tomu, aby se mohlo uvádět “vyrobeno ve Švýcarsku” musí být 80% ze této země, stejně jako většina výroby. Ale u mléčných výrobků na bázi mléka to musí být 100%.

Čokoláda Toblerone se ve švýcarském městě Bernu, jehož symbolem je medvěd, který je ukryt v obrázku hory Matterhorn, vyrábí od roku 1908. Název pochoutky vznikl spojením příjmení vynálezce tyčinky Theodora Toblera a slova torrone, označujícího čokoládu s praženými mandlemi, která je v jihozápadní Evropě oblíbená hlavně o Vánocích. 


Životní styl - další články

Doporučujeme