Dámský klub: Od kolika let povolit dětem party doma?

16. září 2015·Životní styl·Redakce

Váš potomek má kolem sebe bandu kamarádů, těší se velké oblibě, a chce doma udělat party. Pokud je férový, oznámí vám to dopředu. A pak už je na vás, jestli party povolíte nebo zatrhnete. Od kolika let dítěti povolíte domácí party? Téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Rodinná party

Pokud chce dítě pařit doma, pak jedině pod rodičovským dohledem. Můžete o víkendu pozvat kamarády a zalézt si do ložnice a nechat děti, ať se vyřádí. Děti sice možná budou mít řeči, ale vy budete mít své obydlí i svou ratolest pod kontrolou.

Jakmile ale přesáhne určitou věkovou hranici, dohled rodičů už bude na obtíž. Pokud nechcete dát byt k dispozici, zkuste společně vymyslet jiné řešení. Můžete dítě pustit ven s tím, že mu přidáte nějakou tu korunu, aby se mohlo „odvázat“. Opět to ale záleží na věku, okolnostech a situaci a hlavně na oboustranné dohodě.

Důvěra nade vše

Možná to máte doma nastavené tak, že dítě může prakticky cokoli, ale pravidla jsou jasně nastavená a především se dodržují. I oslava osmnáctých narozenin může dopadnout skvěle a nerozbije se ani sklenička. Pokud to chcete risknout, nakupte plastové nádobí a domluvte se do kdy maximálně bude večírek trvat.

Pokud chcete mít jistotu, pak dítěti oznamte, že úderem půlnoci (nebo jiné hodiny) budete doma, tak ať je do té doby byt v pořádku. Uvidíte, že se bude moct přetrhnout, jen aby nezklamalo vaši důvěru a mělo tak šanci, že akci bude moct zase někdy zopakovat.  

A jak tolerantní jsou ve věci domácích party moderátorky Dámského klubu?

Markéta: Jsem ve fázi, kdy hrozí, že dceři párty budu muset zakazovat. Za mě: teď – nikdy. Až bude velká a bude bydlet sama, ať si dělá mejdany jak chce. A dokud je nezletilá, tak prostě bez alkoholu. Nechci vozit kámoše s otravou v noci na pohotovost a řešit následky s policií.

Aneta: Asi od malička. Spolužačka na střední dělala každý rok narozeninovou party u sebe doma a vždy tam byli její rodiče. Bylo to super a vůbec nebylo trapný, že tam měla rodiče. Bavili jsme se, popíjeli, užívali a každý rok jsme jí psali nová přáníčka na zeď v pokojíčku. Prostě bomba. To já nikdy nezažila, páč domů jsem si mohla pozvat tak max jednu kámošku a to jednou za rok. Maminka je totiž úchylná na pořádek. 

A jak jste na tom vy? Povolujete svým ratolestem party doma? A pokud ano, máte nějakou zkušenost, která stojí za zmínku? Svěřte se nám už dnes mezi 16. a 17. hodinou v Dámském klubu na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme