Dámský klub: Pečete svatomartinskou husu a pijete svatomartinské víno?

11. listopadu 2015·Životní styl·Redakce

Dnes si připomínáme svátek Sv. Martina. Dřív lidé čekali na sníh, dnes už čekají spíš na husu a víno. Patříte mezi svatomartinské fajnšmekry? Dnes se o tom budeme bavit v Dámském klubu na Frekvenci 1. 

Obchodníci se radují

Dnes jsou svatomartinská husa a mladé víno skvělým obchodním artiklem. Až dvě třetiny restaurací nabídnou typickou husu a v produkci vín padne letos rekord. Sto třináct obchodníků pošle na trh dva miliony tři sta tisíc lahví. Podle Unie vinařů je letošní ročník natolik kvalitní, že se dá nazvat ročníkem století.

Trocha historie

Svatý Martin se narodil v roce 316 jako Martin Tourský a je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Nejčastěji je zobrazen na koni s půlkou pláště a žebrákem. Tomu předchází známá legenda. Byl vojákem s dobrým srdcem. Jedné chladné noci potkal polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu.

Martin neměl peníze, ale chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem a tak mu dal polovinu svého pláště. Noc poté se Martinovi zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště, což bylo základem Martinova rozhodnutí, že svůj život zasvětí Bohu. Později byl jmenován biskupem.

Co říkají legendy?

V minulosti se v tento den konalo posvícení, ale také dobytčí a výroční trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína. Milovníci masa si zase pochutnávají na huse. K té se vážou hned dvě legendy.

Podle jedné se husa jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily a tak si teď odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl skromný a před jmenováním biskupem se skrýval v husníku. Husy ho ale svým štěbetáním prozradily a tak si vysloužily trest.

 

O svatomartinských tradicích si budeme povídat už dnes mezi 16. a 17. hodinou v Dámském klubu na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme