DÁMSKÝ KLUB: Pivo nebo rádler? Plus recept na domácí pivo

Začíná pivní sezóna. Výlety na kole, posezení na zahrádce, grilovačka s přáteli - k tomu všemu patří pivo. Nebo si raději dáváte rádlera?

Pivo nebo rádler, to je rébus. 

Ortodoxní pivaři rádler za svůj asi nikdy nepřijmou. Cyklisté si pivo říznuté limonádou naopak chválí. 

Uvidíme, jak dopadne diskuse v Dámském klubu, kolik fanoušků bude mít pivo a kolik lidí se přikloní k rádleru. 

Rádler si můžete vyrobit snadno sami, ale troufnete si i na pivo? Vyzkoušejte recept na domácí pivo!

Na 12 litrů piva potřebujeme

  • 650 až 850 g sladovnického ječmene
  • 12 l měkké vody
  • 100 g chmele
  • 250 až 300 g krystalového cukru
  • 20 g droždí

Jak na to

  1. Slad si připravíme takto: 
    V nádobě, nejlépe dřevěné, zalijeme vodou čistý zrnitý sladovnický ječmen (na 12 l piva asi 650 až 850 g) a necháme ho máčet 24 hodin.
  2. Pak vodu slijeme a ječmen necháme klíčit dalších 24 až 36 hodin, a to ve stejné nádobě nebo v plátěném mokrém pytli, přičemž ječmen často mícháme, aby se odlamovaly klíčky. Tím přerušíme klíčení a podpoříme cukernatost.
  3. Potom ječmen opatrně do zlatožluta opražíme. Přepražením ječmene dostane pivo tmavší barvu, ale také dobrou příchuť.
  4. Opražený ječmen rozdrtíme a začneme vařit pivo:
  5. Ve 12 litrech měkké vody vaříme ječmen asi hodinu. Použijeme výhradně smaltovaný hrnec, který nesmí být zevnitř otlučený, aby pivo nedostalo pachuť železa.
  6. Současně v jiném smaltovaném hrnci vaříme 20 minut v jednom litru vody v řidším plátěném pytlíku 100 g chmele z poslední úrody (je-li chmel starší, dáme až 150 g).
  7. Postup můžeme zjednodušit: Rozdrcený sladovnický ječmen vařímepouze hodinu. Poté do téhož hrnce vysypeme chmel a cukr a vše vaříme další hodinu. Tento litr odvaru vlijeme potom do vody, ve které vaříme ječmenný slad, a vše přecedíme přes čisté plátno. Do přeceděného odvaru přidáme 250 až 300 g krystalového cukru a vaříme ještě dvě hodiny

  8. Během vaření si všímáme odpařování, odebíráme pěnu a doléváme vařící vodu, abychom měli v hrnci neustále 12 litrů tekutiny.  
  9. Odvar přecedíme a necháme ho chladnout. Ještě do vlažného vmícháme 20 g rozdrceného droždí. Nádobu přikryjeme plátěným ubrouskem a necháme 24 hodin kvasit.
  10. Vytvořenou pěnu sebereme a odvar nalijeme do láhví, aby při hrdle zůstalo 1 až 1,5 dl prázdného prostoru, dobře zazátkujeme a dáme do chladna na 14 dní odležet.

Docela makačka! Jdete do toho nebo si dáte raději lahváče?

 

PRŮZKUM: Kutí každý třetí Čech a odměnou je často pivo!

Zakáže EU točené pivo a vdá se biatlonistka Soukalová? Bizarní sázky pro rok 2016