Dámský klub radí: Jak poznat dobré víno!

11. září 2015·Životní styl·Redakce

Je tu doba vinobraní, kdy můžete degustovat dobré víno i burčák. Pokud nejste specialistou na vína, možná se ptáte, jak poznáte dobré víno? V Dámském klubu se pokusíme tuto otázku zodpovědět.

Podle vlastního vkusu

Když si dáte víno, je jasné, že vám především musí vonět a hlavně vám musí chutnat. Pokud skutečně nejste odborníkem na tento lahodný mok, pak se nelekejte, když bude víno lehce kalné. Může se jednat o nefiltrované víno, u kterého je lehký kal normální.

Stejně tak můžete narazit na depot, tedy usazeninu na dně lahve. Ta vzniká především ležením červených vín. U bílého vína se jedná spíš o vinný kámen, který ale také na kvalitě vína neubírá.  

Odborníci radí

Vůně vína by měla být čistá a harmonická. Pokud ucítíte při prvním přivonění nepříjemné zápachy, které jsou štiplavé a dráždivé, je to příznak vysokého obsahu těkavých látek. Určitě byste neměli pít vína se zápachem octu, aldehydu, acetonu, síry nebo dokonce plísně. Vhodné je aroma ovocné, květinové nebo minerální.

Při ochutnávání vína si dejte pozor na to, když bude víno chutnat nepříjemně kovovou chutí nebo příliš kysele. Zatímco v prvním případě pravděpodobně obsahuje příliš velké množství železa či mědi, v druhém případě může jít o nadbytek kyseliny octové.

Pokud bude mít víno barvu šedou, černou či nahnědlou, buďte ostražití. Nahnědlá barva u bílých vín signalizuje oxidaci a tedy zkažení vína. Černá barva u červených pak příliš mnoho železa.

A jak poznávají kvalitu vína moderátorky Dámského klubu?

Markéta: Já to poznám až ráno. Buď mě hlava bolí nebo ne 🙂

Povídejte si s námi o kvalitním vínu už dnes mez 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1. 

Zdroj: http://mojelahve.cz/clanek/jak-poznat-kvalitni-a-nekvalitni-vino-148

Životní styl - další články

Doporučujeme