Dámský klub se ptá: Jak slavíte 1. máj?

1. května 2015·Životní styl·Redakce

První máj, lásky čas... Mácha by o tom mohl vyprávět, ale co vy? Zásobujete se romantickými prvomájovými zážitky nebo to jde úplně mimo vás? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Líbejte se!

První květen je ideálním dnem pro vyznání lásky korunované polibkem. Už podle dávné tradice má být každá žena políbena pod rozkvetlou třešní, aby neuschla. Třešeň má sladké plody a proto by měl být polibek stejně tak sladký. Dnes, kdy žijeme ve městech, se třešeň těžko hledá a proto stačí polibek pod jakýmkoli rozkvetlým stromem. I to by mělo ženě zajistit dostatek krásy pro celý nadcházející rok. Dnes se také upustilo od původního znění celé tradice – prvomájový polibek od milého totiž znamenal, že se pár brzy vezme.

Symbolická májka

Stavění májky má možná ještě hlubší historii než polibek pod rozkvetlým stromem. Tento rituál dodržovali už Keltové v rámci svého tradičního svátku Beltain. Ten se v Irsku a ve Skotsku slaví dodnes. Májky stavěli chlapci pro své milé pod jejich okny. Pokud byl na obzoru i jiný nápadník, mohl májku zničit a vyměnit ji za svou vlastní.

U nás se dnes májky staví především na vesnicích. V minulosti se mezi jednotlivými vesnicemi kradly v noci z 1. na 2. května. Pokud se vesnici nepodařilo svou májku uhlídat, znamenalo to pro ni velkou potupu.

A jak to mají s 1. májem moderátorky Dámského klubu?

Markéta: Za účelem líbání pod rozkvetlým stromem a nehoněním se do fronty na Petřín, jsem vysadila na zahradě několik stromů, které kvetou v rozptylu od března do června. Tedy, ať jaro přijde kdykoli, něco kvete a je hned po ruce. V nejhorším případě to jistí utržená pampeliška držená nad hlavou 🙂

Na vaše prvomájové zážitky se těšíme už dnes mezi 16. a 17. hodinou v Dámském klubu Frekvence 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme