Dámský klub se ptá: Jak zklidňujete hyperaktivní dítě?

3. září 2015·Životní styl·Redakce

Máte doma dítě, které kam posadíte, tam ho taky najdete nebo naopak neřízenou střelu? Pokud „B“ je správně, pak jistě musíte svou střelu občas zklidnit. Jak to děláte? Dnes to probereme v Dámském klubu na Frekvenci 1.

Diagnóza: Hyperaktivita

Rodiče se stresují tím, že jejich mládě má syndrom ADHD, doktoři ochotně předepisují léky děti se necítí ve své kůži. To vše proto, že jsou z lékařského hlediska hyperaktivní. Dítě nevydrží chvilku v klidu, je hlučné, skáče do řeči, špatně se soustředí, a často ztrácí a zapomíná věci.

Zkuste se obrnit trpělivostí a společnými silami se pokuste ty nejméně tolerovatelné příznaky zmírnit.

Je to jen o povaze

Panují i takové názory, že ADHD respektive hyperaktivita nejsou diagnózou. Když bylo dítě dřív neposedné, řeklo se, že má divokou povahu a nikdo se tomu nedivil. Každé dítě je jiné, proto by rodiče měli být vůči odchylkám „od normálu“ tolerantní. Pokud se dítě chová nepřípustně a je divoké až příliš, pak ho kroťte.

V takovém případě se vyplatí používat metody, kdy dítě navedete na aktivitu, která ho bude bavit i usměrňovat. Rozhodně nepropadejte panice a nebuďte nervózní. Pak byste nervozitu zbytečně přenášeli na dítě a mělo by to spíš opačný efekt.  

Mají moderátorky Dámského klubu zkušenost s hyperaktivitou dětí?

Markéta: Tento problém jsem nemusela řešit, ale kamarádkám to dávalo dost zabrat. Trpělivost, trpělivost, trpělivost a utahat je.

A jak jste na tom vy? Máte doma hyperaktivní dítě? Podělte se s námi o zkušenosti už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme