Dámský klub se ptá: Mluvíte sprostě?

12. prosince 2014·Životní styl·Redakce

Sakriš, doprčic, kurník! I takhle si můžete zanadávat. Někomu to ale nestačí. Mezi námi jsou tací, kteří jadrnější výrazy prostě potřebují k životu. Na druhou stranu existují jedinci, kteří se vulgarismům vyhýbají jako čert kříži. Téma dnešního Dámského klubu.

Jako dlaždič

Některé zdroje uvádějí, že toto přirovnání vzniklo proto, že být dlaždičem je náročná profese. Dlaždiči pracují v horku, v zimě, někdy od brzkého rána až do večera. Pak není divu, že si občas zanadávají. Někdy to ale vypadá, že dlaždičů je plná republika. Vulgárně mluví muži, ženy a dokonce i malé děti. Pokud potřebujete upustit ventil a nadávání vás uklidňuje, tak se pro tyto případy jděte vykřičet a vynadávat někam, kde to nikdo jiný neuslyší. Vám to přinese úlevu a ostatní to nepohorší.

Jde to i bez nadávek

Děti sprostá slova přejímají většinou od svých „vzorů“, tedy od rodičů. Dejte si tedy pozor na to, co před nimi vypouštíte z úst. Pokud si nějaké to sprosté slůvko přinesou ze školy, promluvte si o tom. Na nadávání mají ještě času dost.

Ženy mají být křehké květinky, které budou muži ochraňovat. Taková sprostá květinka ale v mužích ochranářské pudy nevyvolává. V některých případech je naopak může spolehlivě odradit.

Někteří pánové ve společnosti dalších mužů do své mluvy automaticky zařadí slůvko „vole“. Pokud je to někde v hospůdce, dá se to pochopit. Tomuto nakažlivému slovu se ale vyhněte v práci i ve společnosti své drahé. Totéž vám doporučujeme v případě jadrnějších výrazů.

Jak jsou na tom s používáním vulgarismů moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Já nemám ráda sprostá slova; ani ve sdělovacích prostředcích, ani mezi kamarády, ani před dětmi. Čeština je krásný jazyk a je škoda ho kazit vulgarismy. Neříkám, že když se prásknu kladivem do prstu, tak ze mě vyletí „mankote”, ale to považuji za výjimku.“

Aneta: „Vědci dělali výzkum se dvěma skupinami lidí. Lidé nořili ruce do ledové vody a jedna skupina při tom měla číst sprostá slova, a ta druhá slova jako stůl, židle… A dopadlo to tak, že ti, co křičeli sprostá slovíčka lépe snášeli bolest. A protože mě často něco bolí, i ta lidská hloupost mi způsobuje bolest, tak si často lidsky ulevím :-).“

Mluvíte sprostě nebo se vulgarismům vyhýbáte? Vašim názorům se budeme věnovat už dnes mezi 16.-17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme