Dámský klub se ptá: Nechat nebo zrušit domácí úkoly?

2. prosince 2015·Životní styl·Redakce

Ačkoli u nás dnes fungují školy, které mají svobodnější přístup k učení, i přesto v nich děti většinou dostávají domácí úkoly. Vítáte je nebo jste naopak proti? Dnes to probereme v Dámském klubu.

Disciplína musí být

Děti se nemají cítit zavalené, ale je dobré, pokud vědí, že jim prospěje osvěžit si školní látku i doma. Stačí jeden úkol, pár minut koncentrace, a dítě splní svou povinnost a bude tím pro příští hodinu lépe připraveno.

Úkoly nejsou proto, aby dětem vzaly volný čas, ale proto, aby si lehce osvěžily to, co budou potřebovat a zároveň se naučili fungovat v režimu, ve kterém musí fungovat i dospělí. Tedy v tom, že i doma máme dané povinnosti. Po jejich splnění nás čeká odměna v podobě volného času. 

Čím víc, tím líp

Rodiče, kteří jsou zaneprázdněni někdy preferují fakt, že děti po příchodu ze školy nějaký čas stráví u psacího stolu. Čím déle, tím lépe. Rodičům tim vzniká alespoň chvilka času pro sebe. Otázkou ale je, zda je to dobré pro děti. Ty přijdou domů po škole a kroužcích kolikrát tak unavené, že na úkoly už nemají náladu ani sílu.  

A jaký mají názor na úkoly moderátorky Dámského klubu?

Aneta: Nechat, ať si děti zvykají, že povinnosti nekončí posledním zazvoněním. Krom toho domácí úkol procvičuje pamět. 🙂

Markéta: Já jsem pro zrušení úkolů. Děti se mají učit ve škole. Zvládnout pak všechny kroužky je samo o sobě fuška.

Jsme zvědaví i na váš názor. Čekáme na něj už dnes mezi 16. a 17. hodinou v Dámském klubu na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme