Dámský klub se ptá: Slavíte den matek a den otců?

8. května 2015·Životní styl·Redakce

Když jste rodičem, jistě vás potěší, když vám dítko dá kytičku nebo obrázek. Dělá to i na den matek a na den otců? Pojďme společně zabrousit do historie těchto dvou svátků v Dámském klubu Frekvence 1.

Den matek

Historie tohoto svátku sahá až do 16. století. Tehdy se slavil pod názvem Mateřská neděle. Chudí lidé sloužili v domácnostech bohatých a své matky vídali málo. Na tento den proto dostávali volno. Když se podíváme ještě hlouběji do historie, matky se oslavovaly už ve starověkém Řecku. Tehdy byl svátek spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey, matky bohů.

Na novodobý Den matek se vzdává pocta matkám a mateřství a ve světě připadá na různé dny. V Americe se svátek začal slavit v roce 1907 na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. Už o pět let se svátek začal slavit oficiálně druhou květnovou neděli.

I u nás se slaví druhou květnovou neděli a začal se slavit v roce 1923. Jeho význam zviditelňovala i dcera T. G. Masaryka, Alice Masaryková. Po 2. světové válce byl ale zastíněn oslavami MDŽ. Znovu se začal slavit po roce 1989. 

Den otců

Tento svátek má na svědomí Američanka Sonora Smart Doddová. Ta chtěla ocenit úsilí svého ovdovělého otce, který se staral o ni a její čtyři sourozence. Poprvé se svátek slavil v roce 1910 v den narozenin jejího otce, tedy 19. června. Tehdy svátek nebyl oficiální. Mezi uznávané svátky se dostal až v roce 1966.

U nás se Den otců příliš neprosadil, ale připadá na třetí červnovou neděli.

A jak to máte s oslavami těchto svátku vy? Prozraďte nám to už dnes mezi 16. a 17. hodinou v Dámském klubu Frekvence 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme