DÁMSKÝ KLUB: Telefonování ve veřejné dopravě. Standard nebo neomalenost?

27. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Pokud občas jezdíte tramvají, autobusem nebo vlakem, určitě vám během cesty někdy zazvoní mobil. Případně zazvoní vašemu spolucestujícímu.

Cizinci, kteří navštíví naši zem, jsou v šoku z počtu telefonujících na ulici, v MHD nebo vlacích. Telefonování je pro většinu civilizovaného světa věc soukromá a týkat by se měla pouze volaného a volajícího. Skutečnost je ale v našich končinách jiná.

Před cizími lidmi probíráme vztahy, práci, zlobivé děti, nevěry nebo úplně nemožné tchýně.

Navíc jsme si jako národ oblíbili roztomilá vyzvánění (hlášky a hudba z filmů, v horším případě žertovné výzvy jako „jsem tvůj mobilek, zvedni mě“). Obvykle je hlasitost na maximum.

Vypadá to, že v Česku platí pravidlo: čím větší trouba, tím vtipnější a hlasitější vyzvánění.

K tomu navíc zjevně jako Češi trpíme chronickými onemocněními zvukovodu. Jak jinak si lze vysvětlit, že na veřejnosti do telefonu většina doslova huláká.

Pro okolo stojící nebo sedící spolucestující je velkou zátěží i fakt, že poslouchají jen jednu stranu. Je dokázáno, že v takovém případě zbystříme pozornost mnohem více, než kdybychom slyšeli oba účastníky telefonátu.

Není rozhodně ostuda přijmout příchozí hovor a s rukou před ústy vyřídit to nejnutnější. Třeba sdělit, že zavoláte zpět, protože nechcete rušit ostatní. Jedná se obvykle o pár minut a většině telefonátů malý odklad  neuškodí.

 

Telefonují v MHD Aneta s Markétou?

Aneta: Jako ano i ne. 🙂 Když není zbytí, tak mluvit prostě musím. Ale snažím se neřešit intimnosti, osobní záležitosti a práci. I když taky mi to někdy nedojde, že už se vezu. :-))

Markéta: Já bydlím těsně za Prahou, takže většinou jezdím autem. Pokud se pohybuji po Praze MHD, tak mi tam telefonování fakt vadí. Nechci poslouchat cizí hovory. Co je mi do toho:-)

Telefonujete, netelefonujete? V každém případě popadněte mobil do ruky  mezi 16:00 – 17:00 hodinou a pište nám!

Chraňte si svoje soukromí. Nejen při telefonování!

Životní styl - další články

Doporučujeme