DÁMSKÝ KLUB: Zdravá výživa, raw, vegani, vegetariáni, bio. Jste pro nebo proti?

3. března 2016·Životní styl·Redakce

Zdravý životní styl se pro mnohé lidi stává novodobým náboženstvím. Samozřejmě je správné starat se o své tělo a zdraví, ale nic se nemá přehánět.

Jídlo by se nemělo stát náboženstvím a my jeho otroky. Ale zřejmě se nudíme, tak vymýšlíme, co by… V touze po dokonalém životním stylu se někteří lidé pak zcele dobrovolně vyčlení z běžného i společenského života.

Kdo je kdo

  • Vegetarián – nejí maso
  • Ovovegetarián – jí vejce, nejí maso a mléčné výrobky
  • Laktovegetarián – nejí maso, ryby, vejce, ale mléčné výrobky ano
  • Semivegetarián – jí některé druhy masa, nejčastěji drůbež nebo ryby
  • Makrobiotik – jí hlavně obilniny, luštěniny, zeleninu a mořské řasy, omezuje mléčné výrobky a cukry
  • Vegan – nejí nic živočišného původu
  • Frutarián – jí ovoce, ořechy, semena, pouze čerstvé lokální plody bez chemie
  • Vitarián – jí pouze syrovou stravu

Zatímco vegetariáni dnes nikoho nezaskočí a na jejich návštěvy jsou připraveny už i mnohé restaurace, tak například příznivci raw (syrové) stravy mají štěstí jen ve velkých městech. Masožravcům se pořád nadržuje!

Na to, zda máme jíst maso nebo ho z jídelníčku škrtnout, existuje stejný počet polemik, jako u problému, co bylo dřív: slepice nebo vejce?

Vegetariáni a vegani tvrdí, že jejich způsob stravování je zdravější, masožravci hájí maso s tím, že člověk je všežravec.

Jenže škodlivé mohou být obě varianty. Pokud bychom šli do extrému, můžeme si jako vegetariána představit někoho, kdo se živí jen tofu a pije vodu a masožravce by zastoupil jídelníček složený pouze z tlačenky a piva. Přitom je jasné, že obě varianty jsou špatně.

Pravdou je, že masožravci to často s konzumací masa přehánějí. Ještě před sto lety si člověk rozhodně nedopřával maso denně, o uzeninách nemluvě. To množství, které běžný konzument během týdne zvládne, je pro vegetariány a vegany něco, jako červený hadr pro býka. A mají pravdu: tolik masa je sebevražda.

Na druhou stranu hrozí zdravotní omezení i vegetariánům, kteří si nehlídají složení jídelníčku. Mohou jim chybět mastné kyseliny omega 3, které jsou důležité například pro vývoj dětského mozku. Ti, kteří jedí výhradně rostlinnou stravu, jsou ohroženi chudokrevností, chybí jim vitamín B12 a železo.

Všimli jste si, že problémy typu „být nebo nebýt vegan, jíst nebo nejíst maso“ řešíme hlavně v zemích, kde je možná až nadbytek potravin?

Možná nás pálí dobré bydlo!

Tak co, Markéto, raw, vegan nebo bio? Souhlasíš s nějakou s variant?

Markéta: Jsem určitě pro, proč ne? Bio steak je úžasný:-))

TIP FREKVENCE 1: Honí vás mlsná? 7 způsobů, jak jí utéct

TIP FREKVENCE 1: Zapomeňte na diety! Víme, po kterých potravinách zhubnete

Životní styl - další články

Doporučujeme