Dámy, barvěte si vlasy maximálně šestkrát do roka, snížíte riziko rakoviny prsu, doporučuje lékař

1. května 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Ačkoliv nebyl nikdy potvrzen přímý kauzální vztah chemikálií v barvě k rakovině prsu, chirurg i přes to doporučuje, aby to ženy s barvením vlasů nepřeháněly, pokud nemusí.

Profesor Kefah Mokbel z kliniky v Londýně zjistil skrze svůj výzkum, že šance na rakovinu prsu je u žen, které si pravidelně barví vlasy, o 14% vyšší. Dámy by podle něj měly pokud možno omezit užívání syntetických barviv a dát přednost přírodnějším variantám, mezi které patří henna, šípek či řepa, informoval deník Daily Mail.

“Ačkoliv je zapotřebí hlubšího výzkumu, abychom potvrdili výsledky, naše dosavadní pátrání naznačuje, že vystavení se vlasovým barvám může zvyšovat riziko rakoviny prsu,” tvrdí ve své studii Mokbel. Pokud se ženy nedostanou k přírodním zdrojům, měly by se zaměřit na barvy s minimálním obsahem parafenylendiaminu (PPD).

Sanna Heikkinenová z Finského registru pro rakovinu dále uvádí, že ve svém výzkumu pozorovali pojítko mezi barvami na vlasy a rizikem rakoviny prsu. Není však možné potvrdit skutečný kauzální vztah mezi těmito dvěma elementy. Ženy, které používají barvy na vlasy, budou obecně používat více další kosmetiky než ostatní ženy.

Životní styl - další články

Doporučujeme