Dejte si pozor na to, jak se s milým oslovujete. Může to mít větší dopad, než byste čekali

5. května 2023·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Zlatíčko, myšičko, broučku nebo třeba mamino. Kolikrát nám přijde zvláštní oslovit partnera nebo partnerku přímo jejich jménem, protože na to nejsem zvyklí. Od začátku je to samé zlato, lásko apod. Ovšem to, jak se oslovujeme, může mít velký vliv na náš vztah. Pokud máte pocit, že ze vašeho vztahu zmizela romantika a něha, možná se jen stačí začít oslovovat jinak. Informuje o tom web Dáma.

Taťka a mamka

Na první pohled se to může zdát roztomilé, především pro páry, které spolu čekají prvního potomka a už se nemůžou dočkat, až se stanou společně šťastnými rodiči. Jenže oslovení taťka, máma, mamina, značí, že se ze vztahu vytrácí romantika. Předznamenávají nástup stereotypu a partnerské šedi. Zdá se to jako banalita, ale i terapeuti radí vyhnout se tomuto oslovování.

Zdrobňování zdrobnělin

Češi možná až moc zbožňují zdrobněliny. Všude je to samý mejlík, zprávička, minutka, pivečko, kávička, meníčko… Pokud se vám líbí oslovovat se navzájem zdrobnělinami, nechte si to na doma. Žádný chlap neocení, když mu před kamarády začněte říkat čumáčku, broučku, nedej bože třeba opičáčku. Snažte se ale naopak se zdrobnělinami šetřit. Nechte si je jen na speciální příležitosti. Uvidíte, jak takový miláček zašeptaný v pravou chvíli dokáže rozpumpovat vzrušení i po dvaceti letech manželství, když se s ním neplýtvá.

Čím jsme starší, tím méně broučkujeme

Je zajímavé, že čím jsme starší, tím méně ve vztahu cukrujeme. Podle výzkumu, který provedla agentura STEM/MARK, více než jedna třetina lidí starších 45 let přezdívky ve vztahu nepoužívá. Naopak lidé mladší 29 let je používají velmi často. Možná nám věk a zkušenosti berou iluze o vztazích a romantice, což nás přirozeně vede k tomu žádné roztomilé zdrobněliny a přezdívky nepoužívat.

Životní styl - další články

Doporučujeme