Den bezpečnějšího internetu: Jak být online v bezpečí?

9. února 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdorj: Shutterstock.com)

Každý z nás stráví v době pandemie na internetu daleko více času než v předchozích letech. Čelíme tak všichni větším nástrahám hackerům a podvodníkům na sítích. Právě dnes je Den bezpečnějšího internetu a my vám přinášíme pár tipů, jak být online v bezpečí. Informoval o tom server Avast.

Internet se od dob svého vzniku stal součástí běžného života. Minulý rok díky propuknutí pandemie jeho využití rapidně vzrostlo. Například podle serveru Avast čtvrtina čaských dětí začala od počátku pandemie trávit na internetu po ukončení výuky přes čtyři hodiny denně.

Právě pro děti je internet velice známou technologií. Nejsou tak obezřetní jako dospělí a neuvědomují si nebezpečí, které za kliknutím nebo dotykem v telefonu číhají. “Každý člověk se na internetu prakticky denně setkává s nepravdivými zprávami, podvody, phisinghem a speciálně pro děti jsou dalším nebezpečím bohužel také sexuální predátoři,”uvedla pro server Avast bezpečnostní expertka Julia Szymańska.

Tipy pro bezpečný internet

Nejdůležitější je nesdílet žádné osobní informace. Na všech sociálních sítích je důležité mít nastavené soukromí. Také by lidé měli mít podle odborníků na paměti, že cokoli dáme na internet, tak to na něm zůstane.

Důležité je chránit svá hesla a popřípadě si zajistit dvoufázové ověření. Vyvarujte se i tzv. sharentingu, který je v poslední době čím dál větším problémem. Rodiče sdílejí často roztomilé fotky dítěte a neuvědomují si, že tím mu mohou v budoucnu uškodit. Děti pak například čelí posměškům a k fotografiím se může dostat kdokoli. Z toho důvodu se doporučuje rodinné snímky nikde nezveřejňovat.

Životní styl - další články

Doporučujeme