Denní očista duše i těla, která vám pomůže odpočinout si po hektickém týdnu

26. srpna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shuttertock)

Máte za sebou náročný týden, kdy padnete na gauč a jediné, co chcete, je přežít. Jenže ve dřezu vás čeká nemyté nádobí, kytky neviděly vodu ani z rychlíku a lux už jste skoro zapomněli, kde je? Známe to, ale Bleskproženy.cz vám poradí, jak si po celém týdnu dopřát svou pravidelnou self-care.

Vana pomůže

Sprcha sice také pomůže, ale pokud máte vanu, určitě si ji napusťte a hupněte do ní. Je dokonce vědecky dokázáno, že teplá voda má pozitivní vliv na naše duševní zdraví. Tělo přirozeně reaguje na změnu teploty uvolněním svalů a zklidněním mysli. To pomáhá regulovat úzkosti a stres. Teplá koupel z vás smyje všechny negativní myšlenky.

Self-care péče je důležitá

Být hezky namalovaná je sice fajn, ale self-care není jen o zevnějšku. Když se vnitřně cítíte dobře, vyzařuje z vás pozitivní energie, kterou přenášíte i dál. Dejte si masku na obličej či vlasy, nalakujte si nehty, dejte si dobré jídlo a pití, oblečte si šaty, které máte rádi. Když vám to udělá dobře, budete se cítit hezky a bude to z vás vyzařovat.

Buďte aktivní, i když chcete ležet na gauči

V dřezu máte hordu nádobí, na lux se snáší prach a kytky už vodu neviděly, jak je rok dlouhý. Občas se stane, že během pracovního týdne nemáte náladu ani energii na domácí povinnosti. Ale jsou věci, které vám zaberou pět minut a udělají ohromný dojem. Než si sednete na gauč a zapnete Netflix, udělejte prvně domácí povinnosti, které musíte. Budete z toho mít dobrý pocit a ve vašem bytě to nebude vypadat jak po výbuchu bomby.

Jídlo pomáhá

Jídlo je absolutní základ pro fyzické i duševní zdraví. Když v něm strádáte, nemáte energii a sílu, jste protivní a unavení. Není se čemu divit, že se o trávicím traktu říká, že je to náš druhý mozek. Když ale nestíháme, je jídlo to první v čem se začneme odbývat. Fastfoody a polotovary jsou najednou naši nejlepší kámoši, což je špatně. Postavte svůj jídelníček na zelenině, ovoci, oříškách a rybách, zkrátka na potravinách, které vám dodají vitamíny. O víkendu si ideálně uvařte na několik dní dopředu, ať to nemusíte honit po večerech. Oběd do práce vám zabere klidně i pět minu, tak se přestaňte vymlouvat.

Příroda a procházky vám pomohou

Celé dny koukáme do obrazovek mobilů či počítačů, a proto je fajn občas si od nich odpočinout. A jak jinak, než vyjít se projít do přírody. Procházka v lese, kde šumí listí a je tam božské ticho vás pohladí na duši. Pokud se vám nechce ven, otevřete si vaší oblíbenou knížku.

Štěstí přeje připraveným

Nenoste věci v hlavě, ale zapisujte si je. Naplánujte si budoucí týden tak, abyste v pátek zase nepadali vyřízení na gauč a nevěděli, kde vám hlava stojí. Vyznačte si v kalendáři vše důležité, ať na nic nezapomenete a všechno máte ideálně na jednom místě. Když se vám pod tlakem špatně plánuje a přemýšlí, vždy vás tak podrží něco neměnného – váš systém.

Sportem ku zdraví

Když jste unavení z práce, je pohyb to poslední, co potřebujete. Ale i obyčejná procházka je velmi účinná při snižování hladiny kortizolu, stresového hormonu. Pomůže i jóga, protože během celodenního sezení mají svaly na zádech a krku tendenci zatuhnout. Natáhnutím a uvolněním svalstva tak můžete předejít vážnějším problémům v budoucnosti.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme