Desatero pro nejlepší domácí rajčata. Proč jsou vlastně zdravá?

14. května 2016·Životní styl·Redakce

Vlastní rajčata ze zahrádky nebo balkónu mají jedinečnou chuť. Pokud s pěstováním začínáte, poradíme vám, jak se o rostlinky správně starat.

Výběr rajčatových odrůd je pestrý. Červená, oranžová, žlutá, kulatá, oválná, maličká cherry nebo obří. Vybírat je opravdu z čeho. Jak se ale pak starat o rostlinky, aby vás odměnily bohatou úrodou?

Vyberte rajčatům slunné místo, záhonek nebo truhlík, kde se jim v minulém roce líbilo. Záhonek by rajčata neměla zdědit po bramborách nebo lilkové zelenině.

Rajčata by se měla sázet po „zmrzlících“, tedy zhruba v polovině května.

Rajčata ráda vytvářejí přídatné (adventivní) kořeny. Pokud máte přerostlé sazenice, nebojte se je zasadit hlouběji a část stonku i se spodními listy zahrnout zeleninou.

Zkuste zasadit rajčata tzv. na vodu. Vykopejte hlubší jamku, položte do ní rostlinu a jamku do dvou třetin zahrňte zeminou. Naplňte jamku vodou a počkejte, až se vsákne. Pak ji zalijte ještě jednou nebo dvakrát (to podle vlhkosti půdy). Po vsáknutí vody dosypte jamku suchou zeminou a už nezalévejte. Suchá vrstva zeminy zabrání odpařování vody a kořeny mají větší šanci se ujmout.

Pro ochranu kořenů před vysycháním můžete použít i obyčejná posekaná tráva.

Doba od kvetení do vyzrání plodu je asi dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinku za 7 – 8 vijanem, rajčata, která se vytvoří výše, už u nás nedozrají (vijan je stopka, na které rostou rajčátka).

Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Rostlinka se prosvětlí. Staré listy stejně nejsou už fotosynteticky činné.

Rajčata jsou samosprašné rostliny. Problémy s opylením mohou nastat kvůli vysoké teplotě ve skleníku nebo vysoké vzdušné vlhkosti. Věděli jste, že ve velkovýrobě se k opylování rajčat využívají čmeláci? Nám postačí průvan nebo poklepání na rostlinku, když se uvolněný pyl dostane na bliznu květu.

Při pěstování ve skleníku nebo fóliovníku mají rozdílné nároky rajčata a papriky. Papriky chtějí skutečné vlhké teplo, rajčata čerstvý vzduch a nižší teploty. Pokud budou bydlet spolu, tak rajčata umístěte blízko vchodu do průvanu.

Rozdíly v odrůdách rajčat

Tyčkové odrůdy rajčat se vyznačují tím, že hlavní výhon stále roste. Pěstují se na oporné tyči a potřebují vylamovat boční výhony, které vyrůstají v úžlabí listů. Tyčková rajčata jsou vhodná na venkovní záhony i do skleníků.

Keříčkové odrůdy mají růst výhonu ukončený květenstvím, pak pokračují v růstu bočními výhony. Díky tomu se nemusejí vylamovat a většinou ani nepotřebují oporu. Najdete mezi nimi i odrůdy vhodné do truhlíku na balkon.

A proč máme vlastně rajčata jíst?

Rajčata obsahují lykopen, červené karotenoidní barvivo. V posledních letech ho zkoumali lékaři a studie potvrdily, že lykopen je silný antioxidant, který váže volné radikály v organismu. Lidé, kteří konzumují více rajčat, se snižuje riziko nádorových onemocnění. Nebojte se kvalitních kečupů, protlaků nebo rajčatového pyré. Dostupnost lykopenu z rajčat pro organismus se tepelnou úpravou totiž zvyšuje.

Sice přijdeme o část vitamínů, ale tělo si vezme i tak vysokou dávku antioxidantů!

 

TIP FREKVENCE 1: Známe 6 potravin, které jsou prospěšné zdraví a pomáhají spalovat tuky

Zastavte stáří jídlem. Překvapí vás, jak je to snadné!

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme