Domácí mazlíčci a nábytek: Jak mezi nimi nastolit mír?

20. ledna 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto Shutterstock

Pustili se váš pejsek nebo kočička do pravidelné renovace domácnosti, při níž otočí každou místnost vzhůru nohama? Příčinou nemusí být špatné vychování, jako spíš jejich nespokojenost. Jak to napravit? S tím nám poradí web Prozeny.cz.

Život s domácími mazlíčky je skvělý. Neustále jste v něčí společnosti, o zábavu je také postaráno a jejich přítomnost má pozitivní vliv na lidskou psychiku. Občas se ale stane, že kam se vaše zvířátko pohne, objeví se naprostá spoušť a zničený nábytek. Pokud k tomu dochází hlavně ve vaší nepřítomnosti, je velmi pravděpodobné, že se vám tím zvíře snaží něco říct.

Zůstaňte v klidu

Žádné zvíře neničí nábytek, dekorace nebo obuv jenom proto, aby vás naštvalo nebo aby se pobavilo. Když proto příště narazíte na výsledky jeho činění, zachovejte chladnou hlavu a vyhněte se jakémukoliv křiku, nadávkám nebo trestu, které stejně nikam nevedou. Zamyslete se nad tím, jakou příčinu může takové chování mít.

Zvíře může být ve stresu

Jedním z nejčastějších důvodů, proč se kočky nebo psi do demolování pouští, je stres a úzkost. Zatímco my lidé je zaháníme čokoládou, sportem nebo třeba povídáním s přáteli, zvířátka tak široké možnosti nemají a na své pocity se vás pokusí upozornit po svém.

Přijďte tomu na kloub

Dochází k jeho řádění během vaší delší nepřítomnosti, ve chvílích, kdy se věnujete někomu jinému, při hlučnějších aktivitách, častějších návštěvách nebo když si ho méně všímáte? Jakmile příčinu odhalíte, vyjděte mu co nejvíce vstříc. Mnohdy přitom postačí přizpůsobit prostředí, v němž se zvíře nachází.

Klidné místečko pro kočky

Kočky potřebují dostatek klidu a nerušeného odpočinku. Připravte jim tedy vhodný pelíšek na místě, kudy se příliš často neprochází a kde není moc hluku. Kočku by nemělo nic rušit ani při jídle a vykonávání potřeby, na klidné místo proto patří i misky a kočičí toaleta. Nezapomeňte ani na mazlení, hraní, pravidelné česání nebo cokoliv, co vaší kočku baví. Kočky navíc moc rády naslouchají, nestyďte se proto s nimi mluvit.

Pejsci potřebují podněty

Pejsci vyžadují mnoho pozornosti. Na rozdíl od koček ocení pelíšek ve vaší blízkosti, dostatek společného času a co nejvíce hlazení. Pokud mu způsobuje největší úzkost vaše nepřítomnost, nezbývá většinou nic jiného než vyhledat pomoc u odborníků. Za psími útoky na nábytek, polštáře nebo botník může stát také málo pohybu, nuda a nedostatek podnětů pro jeho fyzický i psychický rozvoj. Zařaďte do vašeho programu delší procházky, běh a aportování. Vhodné je zapojit i mentální aktivity, jako je učení nových triků, hra na schovávanou nebo inteligentní hračky, které zaměstnají jeho pozornost a rozvinou motoriku.


Životní styl - další články

Doporučujeme