Většina párů spolu přibere více než 6 kg! Proč ve vztahu tloustneme?

21. března 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Také jste po boku svého partnera nebo partnerky trochu přibrali? Podle vědců je to zcela běžné. Průměrně prý lidé přiberou kolem 6 kg nebo více. Je to dáno hned několika faktory. Většinou z toho moc radost nemáme, důvod ke smutku to ale také není. Pokud totiž váš protějšek tloustne, je to pro vás dobré znamení.

Přibírání na váze má celou řadu důvodů. Stres, zajídání nervozity, nedostatek pohybu, prázdninový režim… Nedávná studie uskutečněná na 8 tisících lidí z Velké Británie zveřejněná Penny Gordon-Larsen však odhalila, že tou úplně nejčastější příčinou je romantický vztah. 52 % žen se prý přiznalo, že jí stejně velké porce, jako jejich mužský partner. 56 % z nich připustilo, že to znamená mnohem více jídla, než by snědly samy od sebe.

Nárůst váhy se však netýká jen žen. Svobodní muži cvičí podstatně více, než jejich zadaní přátelé. Obecně mají single lidé, co se nikdy nevdali nebo neoženili, podstatně menší index tělesné hmoty (body mass index, BMI) a více dbají o svůj vzhled. Paradoxně však zadaní tlouštíci jedí mnohem zdravější stravu.

Necítí se vystresovaní ze své postavy a tak se nemučí dietami a hladovkami, jedí více ovoce a zeleniny a dávají na sebe navzájem pozor, takže se těší o trochu lepšímu zdraví, než nezadaní. Podle vědců se lidé ve spokojeném vztahu cítí více uvolněně ohledně množství jídla, které si dopřejí. Dvě třetiny párů společně údajně přiberou 6 kilogramů a více.

Zdroj: Shutterstock

Je to dáno také tím, že na počátku vztahu chodí lidé více ven. To znamená častější návštěvy restaurací a po večerech popíjení kalorických alkoholických nápojů, zároveň lidé stráví méně času cvičením. Později, když přibudou děti, zase přichází na řadu dojídání.

Dalším faktorem nárůstu váhy s příchodem vztahu je také nakažlivost nezdravého životního stylu. Pokud je váš partner obézní, máte o 37 % vyšší šanci, že také nadměrně přiberete. Když člověk s někým žije a tráví s ním velké množství času, přirozeně přejímá jeho životní styl. Partneři se navzájem ovlivňují a mohou se svádět k dopřávání nezdravého jídla a vynechávání pohybových aktivit, ke kterým by se jinak přinutili.

Obecně platí, že tolik nedbáme o své svůdné křivky, protože už se nesnažíme přitáhnout pozornost potenciálních partnerů na ulici a v okolí. Jakmile je nám s někým dobře, trochu zpohodlníme. Pokud váš partner vedle vás tloustne jedna radost, znamená to tedy zkrátka jenom to, že je s vámi šťastný.

Životní styl - další články

Doporučujeme