FOTO: Češi objeli svět už před 80 lety. V sériové Škodě Rapid!

22. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Objet před 80 lety zeměkouli, to vedle odvahy a technického umu vyžadovalo také spolehlivé auto. Bohuslav Jan Procházka a Jindřich Kubias tehdy vyrazili na cestu v sériové Škodě Rapid!

Na jejich cestu kolem světa si dnes už vzpomene jen málokdo, ve své době ale dobrodružství Procházky s Kubiasem přitahovalo pozornost tisku i široké veřejnosti. Noviny a časopisy přinášely články o postupu malého československého vozu – proti běžné verzi měl jen zvětšenou stolitrovou benzínovou nádrž – Ruskem, Persií, Čínou či Spojenými státy. 

Když se krátce před polednem 1. srpna 1936 vrátili cestovatelé do Prahy, vítal je před sídlem autoklubu nadšený dav. A jak dodal všímavý redaktor časopisu Auto, jindy výřečný Procházka nemohl najít slov. Měl ale být na co pyšný – se sériovým vozem, který měl navíc před cestou najeto 60.000 kilometrů, urazil za 97 dní 27.600 kilometrů. Při přejezdu napříč USA navíc bez zastávky pokořil 6000 kilometrů ze San Franciska do New Yorku za 100 hodin a 55 minut.

Ve stejné době se z Československa vypravilo na výjimečné cesty i několik dalších motoristů, kteří šířili slávu zdejšího průmyslu. V roce 1934 se čtyři vozy Škoda Popular vydaly na cestu z Prahy do Indie, o dva roky později spisovatel František Alexander Elstner projel USA z New Yorku do Texasu, navštívil Mexiko, Arizonou, Kalifornií a vrátil se zpět do New Yorku. Ti všichni pak inspirovali i slavné cestovatele Jiřího Hanzelku a Miroslava Zikmunda. 

Po velkolepé cestě kolem světa se Procházka, který mimochodem pocházel z rodu pánů z Dubé, vrátil k podnikání. Spolu s bratrem provozovali moderní garáže na pražském Smíchově, které přežily i německou okupaci. Po únoru 1948 bratři Procházkové emigrovali do USA a garáže připadly ministerstvu vnitra; do rukou rodiny se podnik vrátil v roce 1991.

FOTO: ČTK

CESTOVÁNÍ: 20 nejúžasnějších míst světa, které musíte za život vidět

Nor dokázal ve svých 37 letech navštívit všechny země světa! Jak to udělal?

“Trabantář” Dan Přibáň: Ženská do výpravy nepatří! Proto beru přítelkyni

Cestovatel Ladislav Zibura: Vyrážím do zemí za lidmi, památky ignoruji

Životní styl - další články

Doporučujeme