Frekvence 1 představuje: Kondiční cvičení TABATA

4. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Pokud chcete stihnout zhubnout do plavek, pak je nejvyšší čas na to začít něco dělat. Pokud si chcete navíc dlouhodobě udržet dobrou kondici, pak zkuste cvičení TABATA. Představíme vám ho!

Co je tabata?

Tabata je účinná metoda intenzivního intervalového tréninku. Zvyšuje se při ní fyzička i síla a zároveň při ní dochází k velkému spalování. Je složena z několika různých cviků, často i z těch které známe – jako jsou třeba dřepy nebo angličáky. 

Pro koho je tabata určená?

Cvičit tabatu může prakticky každý zdravý člověk. Je ale dobré, když už máte základ pro kondičku z jiného cvičení. Je totiž poměrně intenzivní a náročná, na druhou stranu má skvělé výsledky. 

Jak se tabata cvičí?

Jestli chcete s tabatou začít, připravte se na skutečně intenzivní tréning. Jejím principem je opakování osmi sérií na každou svalovou partii. Poměr práce a odpočinku je 2:1, takže dvacet sekund se cvičí a deset sekund se odpočívá. 

Jednou z hlavních výhod tohoto cvičení je zapojení mnoha svalů naráz. Díky speciálnímu poměru zatížení a odpočinku navíc dochází ke zlepšení obou metabolických systémů současně – aerobního i anaerobního.

Co potřebujeme pro cvičení

Tabata je skvělá i v tom, že se dá cvičit doma. To ale dělejte pouze za předpokladu, že jednotlivé cviky umíte správně provést. Pokud potřebujete odborný dozor, zajděte si na kurz tabaty. S sebou vám stačí jen sportovní oblečení a obuv, ručník a hlavně dostatek vody.

Více informací o cvičení TABATA 

PORADNA: Běháte správně? Pozor na pět častých chyb!

NEPŘEHLÉDNĚTE: 7 tipů jak natrvalo zhubnout!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme