Frekvence 1 radí: Běhání jako terapie a koučovací přístup k životu

9. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Běhání je součástí lidstva od nepaměti. Běhali jsme, abychom se najedli, běhali jsme, abychom nebyli snězeni, jako lvi, jako gazely. Přečtěte si zajímavý článek Petry L. Krajčinovič nazvaný Síla v běhu.

Běhání nemá jen historický základ, ale i psychosociální background. Položila jsem si otázku, čím to je, že se v historii opakují časová období, kdy se národ probudí a rozběhne, jako je tomu právě teď?

Běháme, když máme strach, necítíme se komfortně a chceme před něčím nebo něčemu utéct. To, že se Česko v posledních letech rozběhalo není jen trendy záležitost. Fenomén běhání poukazuje na fakt, že lidé jsou přepjatí, pod tlakem, nevidí východiska a jsou nespokojení se stavem a fungováním státu… Sami se sebou. Negativní informace a neklid ve společnosti v nás vytváří anticipační stres, bojíme se dopředu toho, co není.

V Čechách se běhalo v padesátých létech, nejen díky epickým výkonům Emila Zátopka. Padesátá léta – doba zmaru a temna – nepřinášela nic pozitivního, národ potřeboval dobít pozitivní energií. Není překvapením, že druhá vlna běhání se vzedmula koncem šedesátých let a v pozdních osmdesátých letech ji následovala další.

Běhání je zdravé a levné

… když opomineme opotřebovávání pohybového aparátu. Ale něco opotřebovávat musíme, že kuřáci, jedlící a pijani. Je fakticky doloženo, že běh doprovází nejvíc úrazů v oblasti sportovních aktivit, od nataženého svalstva přes natržené a přetržené šlachy, boule a modřiny z pádů, prasklé menisky a vrzající kyčle.

Na druhou stranu pevné hýždě, rozšířená kapacita plic a pořádek v hlavě tu sem tam nějakou bolest vynahradí. K běhání nepotřebujete permanentky do lesa a na chodníky, ušetříte za i za sportovní náčiní a nářadí, stačí jen solidní obutí a oblečení.

Běháme pro radost, pevná stehna, fyzickou kondici a psychickou pohodu. Jedna z mých přítelkyň začala pod padesátkou s dálkovým během a vnímá to jako kompenzaci absence sexuálního života. Já sama běhám a chodím na H.E.A.T. pro radost. Obojí mi slouží jako dynamická meditace, čištění, nastartování myšlení a rychlejšího přenosu dat a tvorbě nových synapsí v mém mozku. Vnímám sílů endorfinů a serotoninu, sílu okysličení organismu a sílu člověka.

Co od běhání očekávají zkušení běžci je především mentální síla. Zkoušíme, co dokáže tělo, když mu poručí hlava a jak si hlava poradí s tělem, které už má dost.

Běhání je skvělá terapie mentální aktivity, běhání je koučovací přístup k životu. Člověk, který si dává cíle a dosahuje jich, rozvíjí svůj mentální potenciál. Já osobně zastávám běhací přístup Caballa Blanca (z knihy Born to Run). Běžec by se měl držet těchto čtyř pravidel – snadný, lehký, hladký a rychlý.

 

Jak na věc:

  1. Začínejte se snadný, když nemáte nic jiného, snadný je motivačně silné slovo. Když si ho opakujeme, věříme, že to tak doopravdy je. Postupně se propracujete k lehký, i přesto, že máte třeba dvacet kilo nadváhu. Smyslem lehký je netlačit na pilu, nepřehánět to s úsilím, chovat se tak, jako by vám bylo jedno, jak je kopec vysoký nebo jak daleko se musíte dostat. Když tohle budete cvičit dlouho, zapomenete, že něco cvičíte a můžete zapracovat na tom, aby to bylo hladké. Myšleno tak, že si začnete běhání doopravdy užívat, přestanete dřít na figuře, soptět jako lokomotiva a počítat spálené kalorie. Přijde extatický stav, krása začne střídat nádheru. Přeju pevný krok a nezapomeňte, když běžíte, tak krásníte.

 

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

Životní styl - další články

Doporučujeme